Termékek Menü
0

Mediterrán növények teleltetése

Megyeri Szabolcs
2015-10-13 09:00:00

A közkedvelt citrusfélék és egyéb mediterrán növények a honi klímán nem élnék túl a hideg telet, ezért ezeket szakszerű módon teleltetni kell. A mediterrán tél 5-10 Celsius fokos, és fényben is gazdag, ezért a száraz levegőjű, sötét, fűtött, 20-24 fokos lakásban a növények lombjukat vesztik, ágaik elhalnak, és akár az egész növény elpusztulhat. Amennyiben a hőmérséklet nem túlzottan magas a lakásban, és fényből is akad bővebben, úgy ezek a növények áttelelhetnek a szobában is, de ekkor jó eséllyel gyenge és erőtlen hajtásokat hoznak majd.

A valóban megfelelő hely egy huzatmentes, nem kimondottan hideg, lehetőleg déli fekvésű lépcsőház, vagy hasonló elhelyezkedésű, üvegezett veranda, folyosó.

Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál magasabb páratartalom szükséges! A teleltetés fontos része a kártevőmentesítés, és a betegségek felderítése, a télen legyengülő növények ugyanis sérülékenyebbek. A sérült, fertőzött hajtásokat metsszük le. Az öntözéseket ritkítsuk havi egy alkalomra, kerüljük a pangóvizet. Ha minden rendben ment, márciusban egészséges, életerős növényeket vehetünk elő!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok