Termékek Menü
0

Málnás kert

Megyeri Szabolcs
2015-06-10 12:47:06

A nyár első harmada többek között a bogyós gyümölcsök szezonja is, ilyenkor szedhető a szeder, a ribiszke, vagy éppen a mindig népszerű málna. Utóbbi a kertekben sajnos jó ideje nem divatos, aminek az átlagosnál kissé nehézkesebb tartása lehet az oka, de az ízletes termés miatt mégis megéri próbálkozni vele!

A málna olyan félcserje, melynek vesszői csak két évig élnek, az első évben kifejlődnek, a másodikban pedig virágot és gyümölcsöt hoznak. A termés heteiben jól kiválasztott időpontban kell a szedést elkezdeni, mind a korai, mind a késői begyűjtés az élvezeti érték rovására megy. A leszedett szemek gyorsan romlanak, azokat vagy dolgozzuk fel, együk meg rögtön, vagy fagyasszuk, a mélyhűtést a málna jól bírja. Nem mindenki tudja, hogy a málna szárított leveléből remek tea készíthető, ami még ízletesebb lesz, ha szeder vagy ribiszke leveleket is adunk hozzá!

A málna ültetése később, ősszel válik aktuálissá. Az ültetés fontos szempontja, hogy a talaj tápanyagban dús legyen, szerkezetileg pedig levegős, laza struktúrájú, egyenletesen nedves. A málna érzékeny a talajvízre, a magas mésztartalomra, és a homokos területeket sem tolerálja. A bokrokat a kert szélvédett, huzatmentes részére telepítsük, és számoljunk azzal is, hogy ez a növény mindenképpen támasztékot (karók és huzalok rendszerét) fog igényelni! Ezt a támasztékot a növény fejlődésével párhuzamosan bővíteni kell majd felfelé, körülbelül fél méteres lépésekben. A málna vízigényes növény, sekélyre hatoló gyökérzete miatt gyakori öntözésre szorul. A málnabokor hajlamos a gyomosodásra, aminek magyarázata, hogy ahol a viszonylag magas igényei miatt jól érzi magát, ott a gyomok is szívesen megtelepednek, ezért permetezése mindenképpen szükséges lesz, és sajnos ezt a terményt az átlagosnál több betegség és kártevő fenyegeti. Az ősszel elültetett málna már két év múlva termést fog hozni, persze abban az esetben, ha a fenti feltételeket biztosítottuk neki, és a metszési teendőket is elvégeztük. Azt ajánlom, hogy a málnát inkább a gyakorlottabb, vagy a kihívásokat direkt kereső hobbikertészek ültessék kertjükbe, az azonban biztos, hogy a fáradozásokat az egészséges és bőven termű málnabokor meghálálja!