Magvetésre fel!

Megyeri Szabolcs

A naptárra tekintve legtöbbünk azt gondolhatja, hogy a kerti, vagy egyéb, növényekkel kapcsolatos munkálatoknak még nem jött el az ideje, pedig január végén, február elején már nekikezdhetnek a szorgos hobbikertészek az év első ültetéseinek, igaz nem odakint, hanem bent a lakásban.

Az év második hónapjában már több zöldségféle vetésének, vagyis a palántanevelésnek indul a szezonja, de természetesen nem minden termény vethető ilyen korán. Általánosságban elmondható, hogy a palántanevelés 6-8 hetet, míg a kiszoktatás egy hetet vesz igénybe, így mindig a kiültetés optimális idejétől számoljunk vissza nagyjából két hónapot. Magvetés helyett lehetséges előnevelt palánták vásárlása és kiültetése később, de sokan inkább maguk vetnek, mert így pontosan tudják, hogy milyen növényt nevelnek, ráadásul a költségeket tekintve a vetés kicsit olcsóbban jön ki, és akkor még a kezdetektől saját nevelésű növény okozta sikerélményről nem is beszéltünk. A palántaneveléshez három fő alapanyag kell. A jó minőségű vetőmag elengedhetetlen az egészséges, ellenálló és jól termő növények neveléséhez, így magból mindig a legjobbat válasszuk. Szükség lesz még vetőedényre, vagy tálcára, ami lehet bolti, fedeles műanyag nevelde, de megteszi egy tojástartó, egy tejfölöspohár, vagy egy sekélyebb virágláda is. A harmadik kellék a morzsolható, porhanyós, laza állagú föld lesz.

Tipp: a gombás eredetű, veteménypusztító palántadőlést elsősorban minőségi vetőanyag, és friss termőközeg választásával előzhetjük meg.

Az ültetési mélység szokás szerint a mag hosszának két-háromszorosa, minél nagyobb, annál mélyebbre kell kerülnie. Az elvetett magokat le kell fedni, például fóliával, vagy üveglappal, hogy a megfelelő csírázási hőmérséklet biztosított legyen. Ez egyébként változó, egyes növényeknek a szobahőmérséklet is elegendő, másoknak 30 Celsius körüli hőmérséklet az elvárásuk. A még letakart magoncokat óvatosan öntözzük, kerülni kell a kiszáradást, és a pangóvíz kialakulását is. Mikor a növénykék már két-három levelet növesztettek, levehetjük róluk a fedőt, és szétültethejük őket, amennyiben ez a sűrű vetés miatt szükséges. Ebben a szakaszban már műtrágyázhatunk, és gondoskodjunk számukra elegendő napfényről. Kiültetés előtt pár napig, vagy egy hétig szoktassuk a növényeket a kinti körülményekhez, helyezzük ki őket naponta több órára a teraszra, külső ablakpárkányra. Ha minden rendben ment, akkor tavaszra megerősödött, kiültethető palántáink lesznek, melyeket aztán a kertben, vagy a balkonveteményesben gondozhatunk tovább.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
KARÁCSONYI FENYŐK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.