Termékek Menü
0

Levendula fantáziák

2016-09-05 19:02:35

A levendula méltatását szinte bármely kedvező tulajdonságával el lehetne kezdeni, azonban én mindig a jól ismert, jellegzetes illatot említem elsőként! A kerti növények összeválogatásánál ugyanis gyakran kevesen gondolnak arra, hogy az ízléses látvány mellett finom illatok is átjárják a kertet, pedig az élmény annál teljesebb, minél több érzékszervünkre hatnak kerti kedvenceink, a levendula pedig ebben verhetetlen!

Levendula vásárlás a Megyeri kertészetben

Melyik levendulát szeressem?

A kertekben alapvetően kétféle levendula ültetése lehetséges, az egyik a francia levendula, a másik az angol levendula. A francia levendula (Lavandula angustifolia) az elterjedtebb, kiemelkedően értékes fajta, a híres tihanyi levendulamezőkön is ezt találjuk! Ennek télállósága  jó, évelő növényként tavasszal újra kihajt, élettartama pedig hosszú, akár 40-50 év is lehet, így a francia levendula hosszútávú, remek befektetés. A francia levendula négy-öt év alatt éri el a felnőttkort, ekkor nagyjából 80 cm magas, fél-egy méter átmérőjű bokorként díszlik. Az angol levendula (Lavandula intermedia) kevésbé elterjedt, illata markáns, ugyanakkor illóolaja kevésbé értékes, ennek ellenére az ipari felhasználásban ez az elterjedtebb típus. Az angol levendula télállósága közepes, több öntözést kíván társánál, de nevelése nem jelent kihívást még kezdő kertbarátoknak sem!

Kertészetemben mindkét fajta levendulát megvásárolhatja, mind a francia, mind az angol levendula tekintetében gazdag kínálattal, számos színváltozattal állok vásárlóim rendelkezésére!

levendula rendelés a Megyeri kertészetből

Különböző színváltozatok összeültetésével egyedi, érdekes látványvilág alakítható ki!

Hova kerüljön a levendula a kertbe?

A levendula fő igénye a minél több napsütés, és a zavartalan meleg, ezért a kert legfényesebb, legmelegebb részeibe ültessük. A levendula talajigénye nem összetett, kedvence a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény föld, de az átlagos kerti föld minden esetben megfelelő, sőt, az sem gond, ha a terület köves, sziklás, olyannyira, hogy sziklakertbe is telepíthetjük! A levendula rendszeres öntözése csak az ültetés utáni időszakban elengedhetetlen, később, mikor a növény már kifejlesztette mélyre hatoló gyökereit, az öntözés szinte teljesen elhagyható, ám hosszabb, forró, aszályos időszakokban pótolja néha a hiányzó nedvességet.

Fontos! A pangóvizes, nyirkos közeg a levendula ellensége!

Levendula vásárlás a Megyeri kertészetből

Ne feledje, a levendula nem csak díszes kerti növény, hanem a háztartásban is praktikus, akár molyűzőként, akár szekrényillatosítóként, akár tea alapanyagaként!

Levendula variációk!

A levendula egy nagyon sokrétűen felhasználható kerti növény, tág teret ad a kreatív, fantáziadús elhelyezésnek. Lássuk, milyen ültetési módok jöhetnek számításba?

  • összefüggő levendulasort, tömött sövényt kapunk, ha a töveket 60-70 centiméternél nem távolabb telepítjük egymástól. A levendulasövény remekül mutat a kerítés, telekhatár mellett, az utcafronti földsávban, vagy az épület mellett, az ablakok alatt!
  • elkülönülő levendulabokrok sorozatát kapjuk, ha a tőtávolság 80-100 centiméternél nagyobb! Ez az elrendezés méretesebb kertekben, hosszú kerítések mentén mutat igazán jól!
  • a levendula szoliternövényként is pompás, a kert megfelelő részeibe telepítve egy, de akár több tő megkapó hangulatot kölcsönözhet az egész területnek!
  • ne feledjük, hogy a levendula ideális sziklakerti növény is, hiszen kifejezetten kedveli a meleg fekvést, a köves, száraz talajt!

Ön sem szeret permetezni, növényvédő szereket használni? Akkor a levendula a kedvence lesz, ugyanis ez a növény nem csupán ellenáll a betegségeknek és kártevőknek, de más növények ellenségeit is távol tartja! Ezért szokás  a levendulát (többek közt) rózsákkal összeültetni, az illatos cserje ugyanis elűzi a rózsát támadó tetveket, hangyákat!

A levendula fő ültetési szezonja az ősz. A levendulatövek ugyan tavasszal is kiültethetőek, de az őszi levendula tavaszra már begyökerezett, terebélyesebb növény lesz, mely nyárra már jelentős dekorációs értékkel bír majd! Maga az ültetés roppant egyszerű művelet, a talajlazító ásással és gyommentesítéssel előkészített talajba csupán be kell helyezni a növényt, eredeti földlabdájával együtt. Kertészetemben konténeres levendulákkal állok az Ön rendelkezésére, ezek telepítése, kezelése kimondottan egyszerű, akár kezdő, tapasztalatlanabb kertbarátok számára is!

levendula rendelés a Megyeri kertészetből

Önnek (még) nincs kertje?

Sebaj, a levendula balkonokon is kiválóan nevelhető! Napos, meleg, kedvező fekvésű erkélyeken sikerrel nevelhető ez az illatos növény, azonban idővel terebélyes bokorrá válik, ezzel mindenképpen kalkulálni kell, ugyanakkor metszéssel a terjeszkedés kordinálható. Balkonos ültetésénél fontos, hogy a növény nagyméretű cserepet, ültetőládát kapjon. Dézsás nevelés során elengedhetetlen a rendszeres öntözés, a levendula gondozása azonban más tekintetben balkonon is megegyezik a kerti példányokéval.

Kertészetemben hazai viszonylatban egyedülállóan széles levendula kínálattal találkozhat, így Ön bármilyen elképzelésekkel rendelkezik a levendula ültetését illetően, a megfelelő alanyt biztosan megtalálja webshopomban! Ajánlom figyelmébe a különféle izgalmas színváltozatokat, melyeket akár vegyíthet is, így például összeültethet fehér, rózsaszín, vagy lila változatokat, hogy igazán egyedi, csak az Ön kertjére jellemző látványvilágot hozzon létre!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog kertészeti tanácsok
blog comments powered by Disqus