Termékek Menü
0

Készüljünk a télre!

Megyeri Szabolcs
2015-11-24 10:26:00

A tél beálltával elérkeznek a szokásos teendők is, nem csupán a lakások, kertes házak, de a társasházak tekintetében is. A téli készülődés elemei kifejezetten változatosak, egyfelől fel kell készülni a hideg napokra, hetekre, de ugyanakkor nem szabad elhagyni teljesen a növénygondozást sem, valamint a növényi dekorációknak sem kell feltétlen eltűnniük. Vegyük tehát sorba, hogy mi jöhet szóba egy társasház életében a tél első felében növényfronton.

A telet hagyományosan kopár, dísztelen, komor időszaknak látjuk, legfeljebb a havazást tartjuk számon, mint látkép színesítő elemet, de egyáltalán nem igaz, hogy ne lehetne elérni magas szintű esztétikai hatást télen növényekkel. Télen virágzó dísznövényből viszonylag kevés akad, de közel sem lehetetlen virágokkal dekorálni a ház belső udvarát, a mostanra kiürült folyosói, lépcsőházi virágládákat, vagy éppen az utcafronti ágyást.

A tartós fagyok beálltáig, akár még december közepén is lehet ültetni pár tő árvácskát, krizantémot, erikát, ezek mind kedves megjelenésű, színes virágok, melyek megvidámítják a lakókörnyezetet. A cserjeültetés fő időszaka ugyan az ősz és a tavasz, de az elhatározás most is megfoganhat a lakóközösségben, hogy a következő telepítési időszakban kerüljön valamilyen színes, látványos cserjesor az épület elé, vagy a belső terekre.

Ilyen célra elsősorban a télen is magas díszítőértékkel rendelkező, színes bogyótermést hozó fajokat javaslom. Decemberben, amennyiben az idő még megengedi, az ágyásokba kerülhetnek a tavasszal virágzó hagymások gumói, ha ez elmarad, akkor később már nem lehet pótolni a telepítést, így a közösség lemarad majd a tavaszi nárcisz, tulipán, krókusz, vagy éppen liliom virágzásról.

A növényekkel kapcsolatban nem csak az ültetés lehet feladat, a hideg évszak beköszöntével a folyosókon is nagy a mozgás rendszerint, a közlekedőkön lakó, de a hidegre érzékeny cserepes növények beköltöznek a lakásokba, míg a fűtött lakásbelsőt nem kedvelő zöldek kitelepülnek telelőhelyeikre, jellemzően a folyosóra, lépcsőházba.

A kihelyezésnél erősen tanácsos figyelni a tűzvédelmi szabályok betartására, a közlekedőterek szabálytalan túlzsúfolása szabálysértés lehet, melyet egy tűzvédelmi ellenőrzés során a hatóság komoly pénzbüntetéssel is „jutalmazhat”. December tájékán így mind a közös képviselőknek, mind a házban lakóknak ajánlott egy gyors terepbejárás, mely során meggyőződhetnek arról, hogy az akadálytalan menekülés lehetősége biztosított, természetesen nem csupán a növényekre, hanem az egyéb kihelyezett tárgyakra (polcokra, szekrényekre, kerékpárokra, stb.) is figyelni kell.

A tél, mint már megállapítottuk, nem az ültetés fő időszaka, azonban van olyan kertészeti munka, ami éppen ilyenkor időszerű, mint például a nem kívánt fák kivágása. Egy fa kivágására többféle indok lehet, például ha elöregedett, törésre hajlamossá vált, menthetetlenül beteg, vagy valamiért, például átalakítás, építési munkálatok miatt útban van. A kisebb fákat akár pár, ilyen munkában már tapasztalatot szerzett lakó is elvégezheti, a nagyobb példányokhoz azonban mindenképpen szakember segítségét kell igénybe venni, a rosszul dűlő fa ugyanis balesetveszélyt, vagy komoly anyagi kárt is okozhat. Tudni kell azt is, hogy a közterületen, jellemzően az utcafronton álló fák kivágása engedélyköteles, így a zavaró növényt sose magánakcióban tüntessük el, mert ennek bírság lesz a vége.

Mivel a közterületen élő fák tulajdonosa az önkormányzat, így a kivágással kapcsolatosan a polgármesteri hivatalban nyújthatunk be kérelmet, azonban tudni kell, hogy az engedélyt csak nyomós okok (pl. balesetveszély) megléte esetén adják meg. A magánterületen, tehát például a belső udvaron lévő fák szabadon szanálhatóak. A fakivágás egyik legnehezebb része a csonk és a gyökérzet kiemelése, ezt kiküszöbölhetjük úgy is, ha a csonkot a helyén hagyjuk, és funkcióval látjuk el, például a közepét kivájva virágállványnak használjuk, vagy a törzsmaradványra asztallapot szerelve kerti ülőgarnitúrát készíttetünk.

Szintén téli feladat a várható havazásra, jegesedésre számítva a megfelelő típusú és mennyiségű csúszásmentesítő szóróanyag beszerzése, így amikor az időjárás igazán rosszra fordul, a házat nem éri majd meglepetés. További hasznos óvintézkedés a ház kerti szerszámainak szakszerű elrakása (alapos tisztítás, olajozás után száraz, nedvességmentes helyre), a kerti, udvari vízvételi hely beburkolása, fagyás elleni védelme, valamint az udvaron található dekorációs elemek (díszes kő, agyag virágedények, kültéri bútorok, mobilizálható szobrok, kőelemek) elrakása, ezekben ugyanis az olvadás és fagyás kettőse komoly kárt okozhat!

<< Vissza a kerti tippekhez

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok