Leandergondozás szakszerűen

A leander világszerte a legnépszerűbb dísznövények egyike, így hazánkban is az egyik leggyakrabban előforduló növénydísz, lakásokban, balkonokon, vagy dézsában tartva kertekben egyaránt szívesen látott vendég.
 
A leander Magyarországon nem honos faj, mediterrán eredetű növény, mely ebből kifolyólag kifejezetten melegkedvelő, a szabadba kiültetve a magyar teleket nem élné túl, ezért teleltetésre szorul. A pihenőidőszaknak tavasszal van vége, vagyis a leandereket mostanában lehet kiköltöztetni a kertbe, a balkonra, és ilyentájt bizonyos ápolási feladatokat is el kell végezni.
 
A leander akkor vihető a szabadba, ha a hőmérséklet már tartósan nem csökken 15 Celsius fok alá, ez az időszak jellemzően májusban jön el. A leandert általában kétévente ajánlott átültetni új edénybe, egyrészt a növekedése miatt nagyobb helyet, térfogatot kíván, másrészt ilyenkor új, friss, tápanyagban gazdag földet kaphat.
 
A tavaszi feladatok leglényegesebb eleme a metszés, ami kihagyhatatlan, amennyiben dúsan virágzó, erőteljesen fejlődő növényt szeretnénk nevelni. A visszavágás során a hajtások felső 30-40 centiméteres szakaszát távolítsuk el, átültetés estén a gyökérzet egyötödét nyessük le, valamint a leveleket is csípjük le, a hajtásokon maradó levélnyelek maguktól leszáradnak majd. A metszési feladatokhoz mindig tiszta, alaposan megélezett metszőollót használjunk! A leander 5-6 évente radikális ifjító metszést igényel, ekkor a szárakat a talajtól mérve kétarasznyi magasságban vágjuk el, hogy a növény teljesen új hajtásokat nevelhessen. Utóbbi esetben a leander hosszabb ideig szépségét veszti, ezért ha több példányt nevelünk, ezt a radikális ifjítást szakaszosan, évente más-más példányokon végezzük el.
 

Tipp: vigyázat, a leander minden része erősen mérgező, ezért ne engedjük, hogy kisgyermekek a növényt megérintsék, vagy leveleit, virágait a szájukba vegyék!

 
A megmetszett, vagy téli pihenőjéről elővett leandert az első napokban félárnyékos helyre állítsuk, és csak egy szűk hét elteltével helyezzük napos, meleg területre, az erős sugarak ugyanis égési sérüléseket okozhatnak az ébredező növénynek. Fontos teendő még a szakszerű öntözés. Tavasztól őszig a leandereket lehetőleg naponta kétszer öntözzük, a növény jobban kedveli a többszöri kis mennyiségű vizet, mint a ritkábban adagolt bő nedvesítést.
 
A leandernek sajnos akadnak kártevői is, olykor számítani lehet levéltetvek, takácsatkák, pajzstetvek megjelenésére, valamint előfordulhatnak levélfoltosságot okozó gombabetegségek is, melyek ellen permetezéssel vehetjük fel a harcot. 
Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ILLATOS FENYŐFA: LUC FENYŐ KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.