Konténeres almák gondozása

Megyeri Szabolcs 2015-01-30 11:25:39

A Konténeres almák gondozási útmutatója

- A Konténeres almáknál a tavaszi lemosó permetezés nagyon fontos. Célja, hogy kora tavasszal a fák felületén áttelelt még nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása.

        - Használatával megelőzhető olyan később komoly gondot okozó betegség és kártevők által okozott veszteség, amely komolyan visszavethették volna az aktuális termést.

        - A lemosó permetezéshez legalkalmasabb a kontakt hatású szereket használni. Ezek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre vagy a kórokozóra kijuttatva érvényesül. Kontakt hatású rovarölőket is érdemes használni.

        - Nem érdemes viszont felszívódó szereket használni, mivel még a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

- Az őszi lemosó permetezés célja a prevenció, azaz a megelőzés. A kártevők többsége a petéiket védett helyekre rakják le. Ezek a védett helyek lesznek a későbbi rajzások kiinduló pontjai. A kártevők pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).

      - A komoly fagyokkal (-10° -20°) tarkított telek szintén elpusztítják a kártevők és a kórokozók többségét, így ha zord tél várható az őszi lemosó permetezés nem igazán indokolt.

      - A lehullott levelekből képződött avarban a kártevők és a kórokozók is át tudnak telelni. Az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását mindenképpen érdemes elvégezni az őszi kerti munkálatok során (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

- A Konténeres almáknál elmondható, hogy a hazánkban hulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt szükséges az öntözés.

- A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.