Termékek Menü
0

Kerti vadvilág

Megyeri Szabolcs

Kertet általában azért építünk és ápolunk, hogy egy darabka természet legyen a közelünkben, ez ösztönös emberi törekvés. Ilyen szempontból másodlagos, hogy a birtokon éppen zöldséget termesztünk, vagy csak a gyepet szépítgetjük, ám aki tényleg természetes, burjánzó kertet szeretne, ennél tovább is mehet. Amennyiben a vadvirágos rétek, erdők világát kívánjuk a kerítésen belülre varázsolni, a szokásostól eltérő módokon kell gondolkodnunk.

Ha fontosnak érezzük, hogy a zabolátlan természet vegyen körül bennünket, érdemes néhány szempontot figyelembe venni a kerttervezésnél. A természetbarát kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Az ilyen birtokokra jellemző a színes, buja, tarka növényvilág. Válasszunk szárazságtűrő, lehetőleg őshonos növényeket. Azok fajták, amik a kertünk klímájához igazodnak, kevesebb ápolási munka mellett is szépen növekednek, kevesebb öntözést igényelnek, így időt és energiát is spórolhatunk. Rövidre nyírt pázsitot csak ott létesítsünk, ahol feltétlenül szükséges. Nagyobb területen alakítsunk ki kevesebb ápolást igénylő virágos rétet. Néhány korhadt fatuskó, vagy nagyobb kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak, rovaroknak, gyíkoknak, sünöknek, rágcsálóknak, így élő, lélegző környezetet teremthetünk.

Tipp: természetközeli kert létrehozásával egyedi, egységes látványt hozhatunk létre, és a fenntartási költségeket is mérsékelhetjük!

Ha madarakat is szeretnénk vendégként látni, akkor biztosítsunk elegendő táplálékot és biztonságos fészkelőhelyet számukra. Kihelyezhetünk madáretetőket, vagy épített odúkat is, de egy pancsolásra alkalmas tál nem csak a nyári forróságot mérsékli számukra, hanem dísz is lehet. Aki lepkéket is szívesen látna, ültessen minél több virágzó, illatos, mézelő növényt. Az épített elemek, mint az utak, lépcsők, támfalak anyagukban és formai kialakításukban is legyenek természetes hatásúak. Törekedjünk arra is, hogy kertünk minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A keletkező szerves hulladékot komposztáljuk, és a tápanyag utánpótlást az ebből keletkező szervestrágyával oldjuk meg. Az esővizet gyűjtsük össze, és használjuk fel az öntözéshez. Amennyire csak lehet, kerüljük a vegyszerezést, inkább válogassunk a biokertészkedésnél használt, vagy jól bevált alternatív, környezetbarát megoldások közül. Lehetőleg kerüljük az invazív fajok telepítését, melyek kertünkből kikerülve elvadulnak, gyomosítanak.  Az ilyen módon megalkotott birtok nem csak kevesebb törődést és költséget igényel majd, hanem látványban is természetközelibb, élettelibb lesz!