Termékek Menü
0

Kerti szúnyoginvázió

Megyeri Szabolcs

Az elmúlt hetek időjárása kedvezett a szúnyogoknak, a csapadékos, árvízi heteket most kánikulai napok váltották fel, így a feltételek sajnos adottak a kellemetlenkedő rovarok elszaporodásához.

A vegyszeres, átfogó szúnyogirtás eddig az önkormányzatok hatásköre volt, ám a tapasztalatok szerint nem mindig sikerült hathatósan, vagy a kellő időben fellépni a rovarok ellen. Mostantól azonban, központi döntés alapján, az egész országban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fogja elvégezni a műveletet. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a szúnyogokkal fertőzött területeken ne lenne teendő. Mivel a vegyszeres irtás megoldott, a kerttulajdonosoknak másféle módszereket kell bevetniük, ugyanis felesleges megkétszerezni a kemikáliás kezelést. A legfontosabb a szúnyogok szaporodásához elengedhetetlen felgyűlt vizet, kisebb-nagyobb pocsolyákat eltüntetni a birtokról, így elejét vehetjük az inváziónak. Érdemes a kerti csap körüli pangó vizet is megszüntetni, és jó ötlet az esővízgyűjtő edények lefedése, már csak azért is, hogy ne párologjon el belőlük a víz könnyedén. Öntözéskor is ajánlott az óvatosság, ne vigyük túlzásba a locsolást, mert az árnyékosabb helyeken megmaradhatnak tócsák, melyeket a szúnyogok szinte azonnal felfedeznek. A túlbuzgó öntözés emellett a növényeknek sem tesz jót, hiába a nagy meleg.

Tipp: szúnyoginvázió ellen a legjobb a megelőzés, vagyis a szaporodásra alkalmas nedves, pangóvizes területek megszüntetése

Természetesen a kerti tavat, vagy a közeli folyó-, és állóvizeket nem tudjuk semlegesíteni, de egyéb védekezési módszerek is léteznek. Népszerűek a füstölő spirálok, melyek azonban csak szélcsendben, vagy védett teraszokon működnek jó hatásfokkal. Biztosabb az UV-fényt kibocsájtó elektromos csapda, ezzel viszont az a probléma, hogy a kertre nézve hasznos rovarokat is pusztítja, ráadásul kellemetlen, sercegő hangokat hallat folyamatosan. Léteznek illatanyagokat használó szúnyogcsapdák is, ezek roppant hatékonyak, ám áruk jóval magasabb, mint az UV-lámpáé. A legegyszerűbb védekezési módszer a szúnyogháló felszerelése, de ez csak a lakásbelsőt óvja, a kertre nézve hatástalan. Ugyanakkor kaphatóak finom szövésű hálók, melyeket a hintaágyra, nyugágyra, de méginkább a kertbe kihelyezett járókára, bölcsőre teríthetünk. A kisgyermekek védelme érdekében a homokozóra is praktikus kiakasztani ilyen hálót. Ne hagyjuk, hogy a kerti tartózkodást megkeserítsék a vérszívó rovarok, megfelelő óvintézkedésekkel a nagyarányú elszaporodás megelőzhető!