Termékek Menü
0

Áfonya ültetés

Megyeri Szabolcs

Az áfonya rendkívül sokoldalú dísz-, és haszonnövény, mégsem terjedt el a honi kertekben, aminek oka lehet, hogy ez a cserjeféle különleges igényekkel rendelkezik, elsősorban a talajt tekintve. A nehézségek azonban áthidalhatóak, az ültetőközeg pedig pár trükkel megfelelővé alakítható, ezért bátorítok mindenkit, hogy tegyenek egy próbát ezzel az érdekes, és ízletes termésű növénnyel.

Az áfonya legfőbb követelménye a savanyú, 4-5 PH érték körüli talaj, ami szinte biztos, hogy nem egyezik a kerti föld adottságaival. Így az első feladat a szükséges jellemzőkkel rendelkező ültetőközeg biztosítása, ami a legkönnyebben konténeres, vagy emelt ágyi telepítés során oldható meg. A kerti, szabadföldi ültetés az áfonyánál azt jelenti, hogy a kiszemelt területen körülbelül fél méter mélyre ható talajcserét kell végrehajtani, ami elég körülményes folyamat. Bármely megoldást választjuk, az ideális közeget savanyú tőzeg, érett marhatrágya és fenyőavar keverékéből állíthatjuk elő. Az öntözéshez csak lágy, vagy lágyított víz használható, tehát a csapvíz a célra nem megfelelő! A klímát tekintve az áfonya a napos, de mégis hűvös, nedves körülményeket kedveli. A sekélyen gyökeredző áfonya hamar kiszáradhat, így a nedvesség folyamatos pótlása elengedhetetlen, és jó ötlet mulcsolással segíteni a talaj nedvesen tartását.

Tipp: az áfonya nevelése közel sem olyan nehéz feladat, mint ahogy hírlik, ráadásul konténeres példányai balkonokon is szépen megélnek.

Az ültetés ideális ideje a tavasz dereka, de tudni kell, hogy az áfonya termőre fordulásához általában 3-4 év szükséges, így az első években az ehető termésről még le kell mondanunk, a látványos tavaszi virágzás azonban már az ültetést követő első évben esedékes lesz. Az áfonyával kapcsolatban fontos teendő a metszés, amit a telepítés utáni harmadik évtől kezdve évente egyszer szükséges megtenni, jellemzően a tél végén, vagy kora tavasszal. Ilyenkor a fagy által károsított, elhalt ágacskákat, és a túl idős hajtásokat metsszük le, valamint a gyengécske, vagy a túlságosan egymásba fonódó ágakat távolítsuk el, a bokrok mellett fejlődő tőhajtások közül pedig csak 5-6 erősebb darabot tartsunk meg. A kertészetekben sokféle fajta hozzáférhető, választhatjuk a piros, vagy a fekete bogyós típust, és magasság szerint is válogathatunk.  Az áfonya jó tulajdonsága, hogy minden évszakban dekoratív, a virágzás után, a nyár végi hetekben termésével ajándékozza meg gazdáját, télen pedig színes vesszői díszítik a kertet.