Termékek Menü
0

Kerti levendula

Megyeri Szabolcs

A levendula hagyományosan nagy népszerűségnek örvend, ami nem csoda, hisz egyszerre dekoratív és illatos kerti növény, könnyen nevelhető, problémamentes fajta, ráadásul levelei jól hasznosíthatóak a lakásban, mint természetes molyűző. A levendula ültetési ideje a kora tavasz, tehát most áprilisban épp aktuális.

Magyarországon a legelterjedtebb a francia levendula (Lavandula angustifolia), ezt találjuk például Tihanyban is. A telet jól bírja, évelőként tavasszal újra kihajt, élettartama pedig hosszú, akár 40-50 évig is lehet. Négy-öt év alatt éri el teljes fejlettségi fokát, ilyenkor derékig érő, és fél-egy méter átmérőjű bokorként díszlik. A levendula szaporítása tavasszal előnevelt palántával, vagy tőosztásból származó növénnyel történhet. A levendula legfontosabb kívánalma a sok napsütés, ezért a kert olyan részébe ültessük, ahol sok fény éri, és melegben lesz. A talajt ásós, vagy kapagépes átmozgatással készítsük elő. A talajtípust tekintve a levendula nem válogatós, a legjobb a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény föld, az se baj, ha a terület köves, sziklás, sőt, akár sziklakertbe is telepíthetjük. A pangó vizes, nyirkos közeget viszont kerülni kell! Az ültetési távolság függ attól, hogy mi a célunk, ha fél méternél közelebb telepítjük egymáshoz a töveket, akkor sövényszerű, összefüggő sort kapunk, ha 80-100 centimétert hagyunk a tövek közt, akkor terebélyes, gömbszerű bokrokat nyerünk.

Tipp: ha igazán jó minőségű, ráadásul hazai levendulapalántát szeretnénk, akkor a híres tihanyi ültetvényről szerezzünk ültetnivalót!

A szabadgyökeres levendulát ültetéskor iszapoljuk be, majd ezt követően pár héten keresztül rendszeresen öntözzük, hogy segítsük a begyökeresedést. A cserepes példányokat egyszerűen földlabdástul ültessük ki. Idővel az öntözés szinte teljesen elhagyható, csupán hosszabb, forró, aszályos időszakokban pótoljuk néha a hiányzó nedvességet. A levendulának jó eséllyel nem lesznek kártevői, olyannyira ellenálló növény, hogy gyakran társítják rózsával, egyrészt az esztétikai hatás miatt, másrészt mert a levendula távol tartja a rózsa kártevőit. A tavaszi ültetésű tövek már az első évben virágozni fognak, persze a virágzat a mérettel arányos lesz, vagyis az első években kevesebb. A levendula a teljes nagyság eléréséig évente körülbelül megkettőzi méretét, ám fontos, hogy a nyár közepi virágzást követően vágjuk vissza, hogy megújulhasson, ilyenkor a teljes magasság 50-70%-áig nyessük vissza a bokrot. A betakarítás ideje a virágzási időszak közepe, ez körülbelül június tájéka. 

Tartalomhoz tartozó címkék: levendula