Termékek Menü
0

Kerti homokozó

Megyeri Szabolcs

A kertet változatos célokra lehet használni, ki kertészkedésre, ki csak pihenésre, ám a kisebbeknek sokszor a játék a legfontosabb. Ahol kisgyermek is lakja a kertet, ott előbb-utóbb felmerül az igény, hogy aktív, játékos elfoglaltságot találjon, erre persze a rózsaágyás, vagy a veteményes nem alkalmas. Nem úgy egy homokozó.

Homokozót építeni nem nagy munka, de megléte hátrányokkal is jár. Kialakításával a pázsitból kell feláldoznunk egy részt, ráadásul a homok a peremek mellett közel fél méteres sávban a gyepet kipusztíthatja, ezért apróbb kertekbe nem feltétlen jó ötlet. Ha mérlegeltük az előnyöket és hátrányokat, és a homokozó mellett döntöttünk, kezdődhet a munka. Jelöljük ki a homokmedence helyét úgy, hogy legyen körbejárható, sose helyezzük közvetlen virágágyás, veteményes mellé. Nem rossz ötlet, ha úgy alakítjuk ki, hogy valamilyen tereptárgy időközönként árnyékot vessen rá (lombos fa, épület fala). A peremek kialakítására a fa, vagy a műanyag a legalkalmasabb, a beton-, és téglakeret csak veszélyforrást jelent, és a traktorgumit sem ajánlhatom. Tüzépeken vásárolható deszkákból, gerendákból egy ügyes barkácskéz pillanatok alatt összeállíthatja a keretet, amit jó, ha valamennyire leásunk, hogy rögzítsük a helyzetét. Magassága ideális esetben 20-25 centiméter. A homokozó pereme ne legyen vékony, mert balesetveszélyessége, és gyenge tartóereje mellett azt is kizárja, hogy a kicsik, vagy felügyelő felnőttek a homokmedence szélére üljenek.

Tipp: a homokozót sose építkezésről hozott, vagy vízparton gyűjtött homokkal töltsük fel, mert ezek szennyezettek lehetnek!

A homokozó aljára feltétlen helyezzünk el vízhatlan záróréteget (erős fólia, geotextília), ami a nedvesség felszivárgását, és az elgazosodást is megakadályozza. A homokozót felülről is fedjük le használaton kívül, így a háziállatok nem használhatják azt "piszkos" céljaikra. Ehhez elég egy fólia, amit a sarkokon nehezékkel fixálunk, de vásárolhatunk macska-, vagy vakondhálót is. Kisebb homokozót deszkákból ácsolt fedéllel is lezárhatunk, ami azt is kizárja, hogy az erősebb szél széthordja a szemcséket a kertben. Mikor megvan a keret, a bélés, és a fedél, már csak a homok hiányzik. A sárga homok megfoghatja a gyerekek ruháit, viszont jobban formázható, a szürke homok nem fog, ellenben nehezebben alakítható, enyhe nedvesítés hatására válik játékra alkalmassá. Mosott homokot Tüzépeken, építőanyag-kereskedésekben vásárolhatunk, köbméterenként nagyjából 2500 Ft-os áron.