Termékek Menü
0

Kerti csigaűzés

Megyeri Szabolcs

A csigáról általában valamelyik kedves mesealak jut eszünkbe, ám a valóságban már nem övezi nagy rajongás ezt az állatot, főleg a hobbikertészek részéről, hiszen a meztelen csiga a kert ádáz ellensége. A házatlan csiga elűzésére a legkézenfekvőbb módszer a széleskörűen hozzáférhető vegyszerek valamelyikét bevetni, de léteznek kiváló természetes, biokertészeti, ugyanakkor hatékony módszerek is. 

A meztelen csiga elnevezés valójában sokféle fajtából álló népes családot takar, melyek közül körülbelül egy tucatnyi számít kerti kártevőnek. A házatlan csiga hatékony elűzéséhez hasznos megismerni pár jellemzőjüket. Ezek a csigák nagyon kedvelik a nedves környezetet, a fényt ellenben nem szeretik, ezért mindig a sötét, párás, zegzugos helyeket keresik. Ebből adódóan gyakran fordulnak elő kiskertekben, ahol rendszerint találnak megfelelő életteret, főképpen, ha elhanyagolt területek, kövek, deszkák, egyéb búvóhelynek alkalmas tereptárgyak is vannak a birtokon. Tehát minél bujább, zegzugosabb a kert, annál biztosabb a csigák megjelenése, de ahol sziklakert, kerti tó, ágyásszegély, járókő van, ott is jó eséllyel felbukkannak. A házatlan csiga nagyon falánk, elsősorban a nedvdús növényeket veszi célba (krumpli, káposzta, eper például), de bármilyen növényi levelet elfogyaszt, jellegzetes harapásnyomokat hagyva maga után.

Tipp: a házatlan csigát növényekkel is távol lehet tartani, a csigákra riasztólag hat például a paradicsom, a begónia, vagy a fekete ribiszke!

Lássuk hát, milyen módszerekkel tessékelhetjük ki kertünkből a házatlan csigát. A csiga rajong a sörért, így egy sörrel félig telt poharat a földbe leásva jó eséllyel elkaphatjuk őket. Hasonlóan egyszerű csapda lehet egy közönséges deszka, vagy lapos, széles kő a kertbe lefektetve, melyet a kártevő búvóhelyként fog használni, így ezek alól könnyen begyűjthetjük őket. Mivel a csiga a nedvességet kedveli, a napfényt ellenben nem, érdemes az öntözéseket kora reggelre időzíteni. A meztelen csiga természetes ellenségei a varangy, az ásóbéka, és a vakond, ezek megtűrésével is ritkíthatjuk a csúszómászókat. Még eredményesebb csigafaló a sün, és a háznál tartott tyúkok, kacsák is pusztítják a csigát, ha kiengedjük őket veteményesbe néha. A veteményest védhetjük úgy is, ha a haszonnövények köré félarasznyi sávban fahamut, fűrészport, finom homokot, vagy égetett meszet szórunk ki, ezeken a csiga nem tud átjutni. Ezen anyagokat este juttassuk ki, a csiga ugyanis éjjel aktív.