Termékek Menü
0

Hasznos kertészeti tanácsok balkonkertészkedéshez

Megyeri Szabolcs
2015-02-25 11:28:42

Városi körülmények között viszonylag kevesen rendelkeznek művelhető kiskerttel, ám a növénytermesztéshez megfelelő helyszín egy balkon, erkély is!  A napjainkban divatos balkonkertészkedés azonban igényel némi előkészületet és átgondolást.

Terület felmérése:

Első lépésben tartsunk egy terepszemlét, mérjük fel, mennyi hely áll rendelkezésre. Túl kicsi balkon nincs, akár egy apró kilépő is alkalmas a kertészkedéshez, de mindig vegyük figyelembe szokásainkat. Ha sokat tartózkodunk kint, inkább a kisebb helyigényű növények közül válasszunk, hogy ne szorítsanak ki minket zöldjeink. Amennyiben az erkély kihasználatlan terület, választhatunk nagyobb helyigényű zöldségeket, vagy méretesebb dísznövényeket. Vegyük számításba a terület adottságait (huzatosság, szélvédettség, napsütéses órák száma) és ezek alapján válasszunk növényt! Az optimális helykihasználás érdekében egy ültetési vázlatot is felskiccelhetünk, nem elfeledkezve arról, hogy az elültetett növények felfelé és oldalra is terjeszkedni fognak!

Tipp: Kezdőknek azt tanácsolom, hogy először kevesebb példánnyal, és könnyen nevelhető fajtákkal, például zöldségekkel, fűszernövényekkel próbálkozzanak, így az első sikerélmények után a több törődést igénylő fajtákhoz is kedvet kapnak majd.

Megfelelő eszközök vásárlása:

Mikor a tervekkel elkészültünk, következhet a szükséges kellékek és eszközök beszerzése. Amennyiben most vágunk bele először a balkonkertészkedésbe, pár alapvető dolgot mindenképpen meg kell vásárolni az induláshoz. A legfontosabb talán az ültető láda, vagy a virágcserép, de balkonra különösen praktikusak az úgynevezett önöntöző ládák, melyekkel az öntözések száma csökkenthető, így például nyaraláskor kisebb eséllyel száradnak ki a növények. Szükség lesz még általános termő-, vagy virágföldre, és a tápanyagok, például a (mű)trágya, a komposzt, vagy különféle tápoldatok sem maradhatnak ki. A műveléshez szerszámok is elengedhetetlenek, a balkon mérete, jellege miatt kisebb, könnyebb darabokat kell majd szerezni, például ültető kanalat, gereblyét, lapátot és ásót, valamint öntözőkannát.