Termékek Menü
0

Mocsári hibiszkus teleltetése

Megyeri Szabolcs
2013-11-30 21:55:51

T. Megyeri Szabolcs !
Sokszor olvastam a Zuglói Lapokban megjelent írásait, és tudom, hogy milyen komoly  munkát végez a Virágzó Zugló program keretében. Ezért kérem a tanácsát.
Kaptam egy cserép mocsári hibiszkuszt. Nyáron az erkélyen tartottam, de a nagy meleget nem szerette. Itt az ősz, és szeretném ha „túlélné” a telet. Mikor és mit kell ezzel a szép növénnyel tenni (visszavágás?), hol, hogyan kell teleltetni, télen locsolni ? Mikor kell átültetni, mert úgy látom lassan kinövi a cserepet.
Ebben kérem a segítségét.
Köszönettel:
B.B.

Kedves B.B.!
Az erkély jó hely lehet egy mocsári hibiszkusz számára, azonban fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá az erős napfényhez, ugyanis levelei könnyen megégnek. Számára a legideálisabb a 18-20 °C. Meleg helyen, a nyár folyamán kiemelt fontosságú a növény öntözése, mindig nedvesen kell tartani talaját, ezért nyáron akár napi öntözést is igényelhet. Hetente egyszer tápoldat szükséges a virágzás megtartásához. Ha nagyon száraz idő van permetezhetjük a növényt vízzel, arra figyelve, hogy virágai ne kapjanak sok vizet, mert könnyen berothadnak, lehullanak. Télen az öntözés mennyiségét csökkentse, hogy hozzá tudjon szokni a növémy a téli nyugalmi állapothoz. Télen hűvösebb 10-12 °C-os hőmérséklet a megfelelő az átteleltetésre. Mindenképpen fagymentes helyre kell bevinni, egy világos lépcsőházba, télikertbe vagy esetleg a szobába, de nem tesz jót neki a fűtött, meleg idő télen, mert akkor az egész telet is végigvirágozhatja a növény, amelytől nagyon kimerülhet és tavasztól kevesebb virágot tud majd produkálni. Májusban, ha már elmúlt a fagyos időszak ki lehet tenni a szabadba, az erkélyre.
A hibiszkuszt ősszel, és tavasszal is érdemes visszametszeni, ugyanis csak az új vesszőkön hozza virágait. Tavasszal erősebben visszametszhetjük, ősszel kevésbé kell.
A kisebb növényeket akár évente is átültethetjük, a nagyobbakat elég kétévente. Fontos hogy mindig csak egy mérettel ültessük nagyobb cserépbe, hogy ne csak a gyökérképzésre fordítsa energiáit a növény. Laza jó vízáteresztő képességű talajt válasszunk az átültetéshez. Ideális ha tőzeget keverünk a virágföldhöz. 

Tisztelettel és Kertbaráti Üdvözlettel: 
Megyeri Szabolcs
kertészmérnök 

< < Vissza

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz
blog comments powered by Disqus