Termékek Menü
0

Kertek, Mesék, Szerelmek

Megyeri Szabolcs
2013-08-05 00:00:00

Erdélyi József Angol kert című írásából való ez az idézet, ami blogomnak is mottója. Sajnos sehol sem találok semmi többet se a szerzőről, se művéről, így csak remélni tudom, hogy pontosan van megjelölve a forrás. Akárhogyan is, ez a pár sor...

„Lesz még a kert, hiszem, hogy szebb lesz, mint azelőtt, benne mint édenkertben, járnak tündéri nők, boldog emberek szőnek boldog szerelmeket s boldog füvére jönnek boldog kisgyermekek”

...jobban visszaadja sokunk idilli elképzelést arról, hogy milyennek is képzelnénk el az életet egy meseszerű kertben. A kép amit szintén találtam egy fényképmegosztó oldalon, pontosan egy ilyen gyermeki kerti világot mutat, amiben gyerekként mi is szívesen elvesznénk. Már ha emlékszünk még az érzésre. Mindenesetre azt tapasztalom a kerttervezések és kertépítészeti koncepciók kidolgozásakor, amikor is eljutunk a "végül is akkor milyen kertet is szeretnénk?" kérdéshez, hogy szinte mindenkinél ez az érzés koncentrálódik a legerősebben. A (kishercegi) fölnőttek kerti világa sokszor reprezentatív, és megfelel a társadalom által támasztott vélt vagy valós konformista igényeknek. 

Amikor gyerekek voltunk, és a kertben játszottunk, azok voltak az utolsó szempontok, amik valójában jó eséllyel eszünkbe sem jutottak, amelyeket ma előreveszünk. Szívünk emlékei szerint azonban a lelkünk mélyén pontosan tudjuk milyen kertben éreznénk jól magunkat, de mint annyi mindent az életben, ezt sem merjük felvállalni, elsősorban magunk előtt. Amikor belefutunk egy ilyen verssorba, vagy képbe, esetleg látunk egy ilyen kertrészletet sétánk alkalmával, akkor pontosan érezzük mennyire vagyunk közel vagy távol ahhoz az igazi, szívünkben megtervezett kerttől amelyet ha hűek akarunk maradni önmagunkhoz, tudjuk, hogy meg kell még építenünk.

< < Vissza