Kapaszkodó növény a lakásban?

Megyeri Szabolcs 2014-12-19 16:42:03

Elsőnek lehet furcsán hangozhat az, hogy a borostyán a szobában, bent a lakásban is díszes növényként szolgálhat. Remek választás akkor, hogy ha szeretné egy kicsit a belső térbe is becsempészni a kinti zöld hangulatot. Bármelyik borostyán-fajta használható bent is, csak azt kell eldöntenie, hogy zöld, sárga, fehér, szürkés vagy krémszínű virágokban szeretne gyönyörködni. Ahhoz, hogy bent is jól érezze magát a Hedera helix, egy-két dologra oda kell figyelni.

A legfontosabb, hogy odabent még inkább figyeljünk arra, hogy napos helyre legyen téve a cserepes futóborostyán, hiszen árnyékban gyengének és nem olyan friss élénkzöldnek fog mutatkozni. A borostyán-félék nem igényelnek sok vizet, ezért mielőtt megöntözi, mindenképpen ellenőrizze le a talajt. Ezt egyszerűen úgy teheti meg, hogy az ujját beledugja a földbe, és hogy ha a talaj felső 5 cm-e száraz, akkor már ideje öntözni. A talaj kiválasztásánál fontos szempont, hogy jó vízáteresztő képességű legyen, mert a borostyán nem szereti a pangó, állott vizet. Hasonlóan a kintre ültetett borostyánhoz, a bentit is ajánlott havonta egy alkalommal valamilyen tápanyaggal támogatni. A legjobb választás, hogy ha könnyen oldódó, nitrogénben gazdag műtrágya mellett döntünk. A tápanyag-kijuttatást tavasszal, nyáron és ősszel tegye meg, télen azonban a borostyán, mint oly sok növény, a nyugalmi idejét tölti, ezért a tápanyag nem tud hasznosulni. Ajánlott 1-2 havonta megmosni a borostyán leveleit, hogy a portól és az esetleges kártevőktől, betegségektől megszabadítsuk. Ekkor egyszerűen csak helyezze folyó víz alá a növényt és hagyja, hogy pár percig folyjon rá a víz. Amennyiben azt látja, hogy komoly kártevő mennyiséggel áll szemben, akkor a vízsugarat vigye közelebb a fertőzött helyhez. Hogy ha ez nem segít, akkor kérje ki szakember tanácsát.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.