Kamion ellen növények?

Kedves Szabolcs!
Valamikor valahonnan olvastam, vagy talán hallottam , hogy a forgalmas út mellett álló házak elé ajánlatos nagy termetű fát ültetni, mert a föld alatt szétterjedő erős gyökérzet elvezeti a rezgést, amit a többtonnás teherautók okoznak, így a ház nem károsodik, nem repedeznek a falai.
Ezért pár éve a ház előtti kiskertet félméterenként beültettük oszlopos tujával, amik már talán 5 méteresek is vannak, de amikor elmegy egy kamion a ház előtt, bizony megrezzen alattam a szék, és igencsak érezni a rezonanciát.
Ezért szeretném megtudni, hogy ez a "gyökér-elvezette rezgés" csak legenda, vagy talán ott a hiba, hogy az oszlopos tujának nincsen elég nagy és erős gyökere ahhoz, hogy kifejtse ezt a funkcióját.

Köszönöm szépen előre is.
Üdvözlettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Ez valóban igaz, a gyökerek elvezethetik a rezgést. Azonban az oszlopos tujáknak nincsen mélyre hatoló, szétterjedő gyökérzete. A hang és rezgést leginkább a gyorsan növekedő, szétterülő gyökerű lombos fák gyökerei vezetik el. Pl. Platánok, Kőrisek, Hárs fák gyökerei. Ilyenkor figyelni kell a háztól való, valamint az épített elemektől való távolságukra, ugyanis rossz helyre ültetve, a nagy gyökereik felfeszíthetik a ház körüli burkolatokat, károsíthatják az épített elemeket.
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.