Kaki szilva ültetése

Megyeri Szabolcs 2015-01-28 16:47:49

A kaki szilva bár kuriózumnak számít a magyar kertekben, de fizikai igényei alapján tökéletesen beleillik a magyar kiskerti gyümölcsfák sorába. Fenséges gyümölcse pedig különösen indokolttá teszi egyre növekvő népszerűségét.

Az ültetés első lépése a megfelelő hely kiválasztása. Itt akárcsak a legtöbb gyümölcsfélénél, lemondható, hogy a kaki szilva is szereti a szellős, de nem huzatos helyeket. Figyeljünk rá, hogy a fiatal csemeték kissé érzékenyek a fagyokra, így az első években minden féle képpen ajánlatos takarni a gyümölcsfa tövét.  Az idősebb fa azonban a fagyokat is jól tűri, akár a -20 C° -os hideget is elviseli. Fontos szempont, még a megvilágítottság, a datolyaszilva egy fényigényes növény. Minél többet éri napfény a termést, annál több íz anyag tud kifejlődni benne.

Mikor az ültető gödrünk elérte végleges formáját, ne felejtsük el a tápanyag utánpótlás jelentőségét. Az ültető gödör aljába helyezzünk jó érett istállótrágyát, vagy komposztot. Ezeket, különösen az istállótrágyát mindig keverjük el földdel, mivel megégetheti a frissen visszametszett gyökereket. Ezután szórjunk a tetejére földet, majd erre helyezzük a csemeténket. A csemete elhelyezésnél fontos, hogy a konténer magasságáig ültessük a növényt, valamint hogy a gyökérlabda, jól átszőtt és egészséges gyökerekkel van tele. Ezeket a gyökerek úgy lehet erélyesebb növekedésre bírni, hogy ásóval vagy metsző ollóval bevágunk a labdába. E művelet lényege, hogy a vágás révén beindul a gyökérben az ún kallusz képződés. A gyökérlabda betemetése során ne felejtsük el alaposan letömöríteni a talajt, valamint elegendő vizet is juttassunk ki a csemete tövéhez. A csapadék mennyisége meghatározó a datolyaszilva esetében, annak ellenére viszont, hogy vízigényes növény azt nem szereti, sőt nem is bírja, ha töve víz alá kerül, erre minden képpen ügyeljünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
KARÁCSONYI TREND

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.