Termékek Menü
0

A kaki szilva gondozása

Megyeri Szabolcs
2015-01-28 17:00:59

A kaki szilva gondozása, nem annyira a növényvédelemre, mintsem az ökológiai igények kielégítésére koncentrálódik ennél a fajnál.

Tápanyag utánpótlás:
A tápanyag utánpótlásnál kétféle lehetőség közül választhatunk. A hagyományos módszereket választva, a szerves trágyák előnyeit élvezhetjük. Nevesül, elegendő év elején kijuttatni a trágyát és az az egész év során folyamatosan adja le a tápanyagait. Hátránya viszont, hogy nem lehet pontosan beállítani az életfolyamatokhoz éppen szükséges tápanyagok mennyiségét. A másik megoldás során csepegtető testes öntözőrendszer segítségével mindig az adott életciklushoz igazíthatjuk a kijuttatott tápanyagmennyiséget.

Öntözés tekintetében, fontos elmondani, hogy a kaki szilva a vízigényes gyümölcsfajok közé tartozik. Ennél fogva érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű víz kijuttatására. Ne feledjük viszont, hogy a túlöntözéssel viszont még nagyobb kárt okozunk.

Távol keleti származása révén, hazánkban nem igazán van se kártevője, se kórokozója. A növényvédelme igazából egy alapos tavaszi lemosó permetezéssel kiválóan megalapozható, és csak súlyos rovarinvázió, vagy extrém időjárási körülmények hatására fellépő betegségek károsíthatják.

Metszése, a korona formálására koncentrálódik. Ennek során egy szellős jó megvilágítottságot biztosító katlan koronaformát érdemes kialakítani. Ennek lényege, hogy a fa 2-3 éves korában eltávolítjuk a központi sudárhajtást. A kialakított vázágakon csak ritkítani kell az elöregedő hajtásokat, ágakat.