Termékek Menü
0

Juharfélék ültetése lépésről, lépésre

Megyeri Szabolcs
2015-02-12 17:23:05

A juhar-félék családjában találhatunk igen különleges díszfákat is, de az egyszerűséget kedvelő kertbarátok is megtalálják a számukra kedvező fajtát. Ahhoz, hogy sok éven át élvezhessük juharfáink hűs árnyékát érdemes az ültetés lépéseit gondosan elvégezni. Lássuk hát, mikre kell odafigyelni!

Előkészületek: A juharfák laza szerkezetű talajokon érzik legjobban magukat, ezért még az ültetés előtt ásóval javasolt fellazítani és párszor átforgatni a földet. Az előkészületeknél ügyelni kell arra, hogy az ültető gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megvásárolta. Ez két okból fontos: elsősorban azért, mert elősegíti a gyökerek fejlődését, másodsorban pedig a juhar gyökérzete oldalirányba terjed és a későbbiekben gazdagon szövi át a talajt.

Megfelelő hely kiválasztása: A juhar remekül tűri a városi szennyezettséget és a szélsőséges időjárást, ezért kiválóan alkalmas utcai sorfaként, ám egyedül is megállja helyét kicsi, de feltűnő gömb alakú koronájával a kertünkben. A helykiválasztásban sincsenek nagy igények, egyedül azt érdemes megjegyezni, hogy fiatal korban jobban igényli az árnyékot, az idő előrehaladtával viszont nő a fényigénye. A napos és árnyékosabb helyet is meghálálja, de érdemes neki félárnyékos helyet választani kertünkben.

Ültetés menete: Ha már megtaláltuk a megfelelő helyet növényünk számára, a következő fontos lépés az, hogy a talajszerkezetet feljavítsuk. A mezei juhar meglehetősen alkalmazkodóképes faj, szinte bármely területen jól fejlődik, de a legmegfelelőbben a folyamatos tápanyagellátásban biztosított, jó vízgazdálkodású termőtalajon fejlődik. Legjobb választás, ha Dolce Vital általános virágföldkeverékkel töltjük fel az ültető gödröt. Miután facsemeténket belehelyeztük az ültető gödörbe, ráhalmozzuk a földkeveréket és alaposan megöntözzük. Vízigénye közepes, ezért heti egy alkalommal öntözzük meg. Annak ellenére, hogy jól bírja a szárazságot, ne hagyjuk szomjazni, iktassunk be még egy öntözési napot.

Téli felkészítés: Mivel csemeténk még nem elég erős és edzett a szélsőséges időjárásokra, tél előtt mindenképp takarjuk be a növény körül 30-40cm vastagon levelekkel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal. Ezzel az egyszerű módszerrel megelőzhetjük a téli talajátfagyás okozta károkat.

Láthatóan nem igényel komoly szaktudást a mezei juhar ültetése. Ha egy-két mozzanatra odafigyelünk és megfelelő hangsúlyt fektetünk, növényünk meghálálja szerető gondoskodásunkat, így egy kis idő elteltével csodás kis ékessége lehet virágzó kertünknek. Ha elég elhivatottak vagyunk, ültethetjük nagyobb dézsákba is, így mutatós tagja lehet teraszunknak.