Japán futólonc a kertben

Megyeri Szabolcs 2014-12-19 15:34:45

Egyes növényekkel nem csak annyi a teendő az év során, hogy beültetik, öntözik és ezen kívül semmilyen más elfoglaltság nincsen vele. Azok a növények, melyek erőteljesen növekednek, vissza kell fogni, kordában kell tartani a terjeszkedést. Ezért szükséges a metszést beiktatni az éves faladatok közé. A metszés ideje tavasszal van. A Japán futóloncot azért szokták megmetszeni, hogy ne nőjön túl magasra, illetve, hogy megfékezzék a túlzott terjedését.

Egyszerűen csak vissza kell metszeni azokat a hajtásokat, amik már túl hosszúak, öregek, megsérültek. Amennyiben már túl öreg a lonc, vagy már úgy látja, hogy nem tündököl annyira, mint amikor beültette, akkor az ifjító metszés segítségével újra lehet ösztönözni arra a növényt, hogy új hajtásokat hozzon. Ekkora erősen vissza kell metszeni a növényt, mégpedig hozzávetőlegesen 60 cm-t kell hagyni belőle. Nem kell megijedni, hogy semmi nem marad a magas futónövényből, mert a metszés helyéből sok új hajtást fog hozni a lonc.

Amennyiben szeretné, akkor kipróbálhatja a Japán futólonc szaporítását. Késő tavasztól a nyár végig gyűjtheti a félfás dugványnak való hajtásrészeket. Ekkor 5-8 cm-es részt vágjon le a hajtásokból, mindig a levélelágazás felett, hogy újabb hajtásokat tudjon majd kinevelni a lonc. Ezután már csak annyi a teendő, hogy általános virágföld keverékbe szúrja bele a dugványokat és várjon addig, amíg be nem gyökeresedett rendesen a növény. Ezután szét lehet őket ültetni, majd amikor már a talaj is 10 fok feletti hőmérsékletű, ki lehet vinni a kertbe és a megszokott ültetési folyamatot elvégezni.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.