Termékek Menü
0

Januári madársaláta

Megyeri Szabolcs
2014-01-14 00:00:00

Az enyhe tél sokak örömére szolgál, nem kell cidrizni, nagykabátot hordani, és a fűtésszámla is meghálálja az ilyen kinti hőfokot, azonban már elkezdtek terjedni a hírek a közelgő influenzajárványról, és úgy általában. az ilyen csalókán langyos január kedvez a baciknak. Aki így gondolkodik, biztos megpróbálja tuningolni a szervezetét vitaminokkal, egészséges ételekkel, hogy ha beüt a nátha, meg az orrfolyás, akkor felkészülten állhasson elébük. Szóval ilyenkor felértékelődnek a vitamindús, értékes gyümölcsök és zöldségek, csupán annyi a bökkenő, hogy frissen szedett zöldet januárban nehezen lehet találni, sokaknak meg a hipermarketes fonnyatag, vegyszeresen tartósított áruk nem jönnek be. Mit lehet hát tenni? Keresni kell olyan zöldséget, ami most szedhető, tehát frissen kerül az asztalra, és esetleg még otthon is termeszthető, csak hogy a spórolás is szerepet kapjon. Ha mindezt elfogadjuk, akkor rövid kutakodás után meglelhetjük az ideális téli betevőnket, mégpedig a madársaláta képében.

DSC_0025-13.jpg

A kontinensünk mérsékelt égövi területein honos madársaláta (más nevein: valeriánasaláta, galambbegy saláta, hivatalosan pedig Valerianella locusta) azonban az egyik legmellőzöttebb kultúrnövény, főleg Európa keleti felén ismerik és fogyasztják kevesen. A Kaukázusban és Kis-Ázsiában sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, utóbbi területen kis túlzással gyomnövényként elterjedt, ott tehát szó szerint úton-útfélen lehet vele találkozni, nem csoda, ha beépült a helyi konyhakultúrába. Európában Franciaországban és Hollandiában kedvelt zöldség, máshol azonban szinte ismeretlen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nálunk is kapható, ám kifejezetten borsos áron látni a polcokon, ami azért vicces, mert egy roppant igénytelen, könnyen termeszthető növény, amiből a szükséges mennyiséget fillérekért előállíthatjuk otthon, akár a kertben, akár a balkonon.

kg25-mache-01.jpg

Nem rossz ötlet emelt ágyásba telepíteni, mert alacsonysága miatt háziállatok, gyerekek, vagy akár figyelmetlenségből mi magunk is letaposhatjuk

A madársaláta aktualitását most kivételesen nem az ültetési, hanem a szedési szezon adja, ugyanis az ősszel vetett magokból január környékén időszerű a betakarítás. A madársaláta fogyasztásával antioxidánsokhoz, A-, és C-vitaminhoz juthatunk, B9-vitamin és bétakarotin tartalma pedig a téli lehangoltságot, fáradságot enyhítheti. Kalóriaszegény zöldség, rosttartalma miatt pedig jótékony hatással van a belekre, az emésztésre, tehát élettani szempontból kifejezetten előnyös, ráadásul külsőre nem a megszokott salátaforma, aranyos, játékos kis levelei miatt valószínűleg a gyerekekenek is könnyebb eladni finomságként, mint például a fejessalátát. 

valerianella_locusta.jpg

Ha pár tövet meghagyunk virágozni, akkor az elszórt magokból jövőre minden külön beavatkozás nélkül lehet újra madársalátánk

Ennyi dícséret után biztos sokaknak szimpatikussá vált ez a zöldség, lássuk tehát, hogy nevelhetünk sajátot. A madársaláta tavasszal, március elején, valamint ősszel, szeptember második felében vethető. A talajt tekintve nincsenek különösebb igényei, az átlagos kerti földben, ahol más is megterem, a madársaláta is jól fogja érezni magát. A magokat sekélyen, mindössze 2-3 centiméter mélyen kell kiszórni, arasznyi sortávval, vagy foltszerűen. A tavaszi és őszi vetésre is érvényes, hogy bár a madársaláta nem túlzottan fagyérzékeny, kemény hidegek idején az első időkben érdemes egy-két centis komposzt-, vagy földréteggel takarni a veteményt. Alacsony vízigényű növényről van szó, mérsékelt öntözést igényel csak. Az elvetett magok körülbelül két hét múlva kezdenek kicsírázni, ilyenkor még gyengécskék, ezért ebben az időszakban ajánlott kigyomlálni körülöttük, nehogy a gazok legyűrjék őket. Ennél több tennivalónk nem is nagyon akad, a madársaláta a kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló, növényvédelmre jó eséllyel nem lesz szükség. Ha megtetszett a dolog, akkor kéthetenkénti utóvetéssel folyamatossá tehetjük az ellátást, ami azért is jó ötlet, mert a leszedett levelek csupán pár napig fogyaszthatóak, így mindig csak annyit vigyünk be, amennyit meg is eszünk. A madársaláta nem csak a tányéron, hanem a kertben is elüt a megszokott salátaféléktől, nem növeszt fejet, csak húsos, élénkzöld leveleket, és alacsony marad, így kreatív konyhakertészek ügyes vetési fortélyokkal a kert díszévé is tehetik, ha például két ágyás közé, határolónövényként telepítik, vagy a kerítés mellé, terasz köré ültetik. A madársalátával természetesen balkonokon is sikereket lehet elérni, itt a kerti neveléshez hasonlóan kell eljárni, de a cserepek, ültetőládák kisebb térfogatú földje miatt több öntözést kell megejteni.

DSC01482.JPG

Játékos, vidám alakja miatt gyerekeknél is sikeres lehet

Képek: inneninneninnen, és innen.

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus