Illatos balkonnövények

Megyeri Szabolcs

A balkonnövények a városi kertészkedés kiemelten fontos szereplői, hiszen attól függetlenül, hogy van-e kertünk, vagy nincs, az erkélyt, teraszt szívesen ültetjük be virágokkal. Van, aki zöldséget termeszt itt, mások a hagyományos dísz-, vagy futónövények mellett teszik le a voksukat. Kiváló ötlet az is, ha nem csak szép, de egyben illatos növényeket telepítünk a balkonra, így a kint töltött idő egészen új élményeket fog tartogatni. Ilyen fajtákból válogattam most egy csokorravalót.

Az illatban utánozhatatlan frézia az erős napsütést kedveli, így világos ablakpárkányra, vagy napsütötte erkélyekre telepíthető. Kevésbé gondozásigényes növény, arra kell ügyelni, hogy a virágzás alatt földje mindig nedves legyen. A viaszvirág különleges dekorációs értékkel rendelkezik, és természetesen finom, édeskés-mézes illatot áraszt. Fényigénye magas, de a tűző napsugarakat nem szereti, és tudni kell, hogy ez a növény mézgaszerű anyagot csöpögtethet, ami textíliákon foltot hagyhat! Nyáron mérsékelt, télen pedig nagyon kevés öntözést kíván, a túlöntözés tipikus jelei a levelek fonnyadása, lehullása. Jól futtatható dísznövény, így balkonokon huzalrendszerre, vagy pergolára is lehet terelni. Az oregánó inkább fűszernövényként ismert, de az illata is roppant kellemes, tartásával pedig idővel saját nevelésű fűszerhez is juthatunk. Az oregánó kiválóan nevelhető tavasztól az erkélyen, vagy a konyhaablakban, ráadásul illata mellett mutatós lila virágzata is színt hoz a helyiségbe. Szárazságtűrő, de fénykedvelő fajta, ezért közvetlen az ablakpárkányra, vagy az erkély naposabb részére telepítsük. 

Tipp: illatos dísznövények telepítésével a harmonikus, életteli látvány mellett még egy érzékszervünket kényeztethetjük!

A leander az egyik legkedveltebb dísznövény, legendás szépsége mellett illatával is kényezteti a háziakat. Könnyen tartható, tapasztalatlanabb kertbarátoknak is ideális növény, a látványos virágzáshoz azonban mindenképp tápanyagdús földre, és sok napsütésre van szüksége. A fiatalabb növényeket évente nagyobb edénybe kell ültetni, később pár évente elég a helycsere. Vigyázat, a leander minden része mérgező, ezért kisgyermekek közelébe nem való! A jázmin szintén híresen bódító illattal rendelkezik. Virágait kora tavasztól kora nyárig bontja, ráadásul könnyen tartható, a gondozásra kevésbé igényes növény. Balkonokon, cserépbe telepítve közel egy méteresre nő meg, de támrendszerre, hálóra terelve futtatható is. Fényigénye átlagos, az erős nyári napsugaraktól azonban óvni kell. A jázmin földje sose száradjon ki teljesen, és javallott lágy(ított) vízzel öntözni! 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.