Termékek Menü
0

Így élünk mi - Ez is Magyarország

Megyeri Szabolcs
2013-11-24 09:00:00

A képen egy forgalmas budapesti lámpás útkereszteződést látunk. Az autóból fényképeztem, de igazából száz és száz ilyen fényképet lehetne készíteni. A gyom ezen a, Főváros által fenntartott illetve sajnos fenn nem tartott felületen novemberben majdnem 1 méter magasan tenyészik. Panaszáradat, a rendszer szidása és sajnálkozás helyett mi lehet a megoldás? 

Nevezzük emberünket körforgalom/megálló/utcafront/köztér bizalminak. Ha jól tudom Pápán volt már erre kísérlet, de többet nem tudok róla. Egy problémához hozzá kell rendelnünk egy másik problémát. Vagyis: olyan kis keresetű nyugdíjas/hajléktalan/munkanélküli stb. egyént kell találni aki havonta jellemzően nem több, mint pár ezer forintért vállalja egy hozzá közel elhelyezkedő közterület ápolását, karbantartását. Ez éves szinten például egy körforgalom gyomlálása, karbantartása nem lenne több, mint 20 - 30.000.- forint. A munkát éves szinten vállalókat az önkormányzatok/zöldfelület kezelők menedzselnék. Természetesen pusztán ezekből az összegekből senki nem élne meg. De nem is ez a cél. Napi 20 perces munkáról beszélünk most. Egy ilyen munkát szükségből és/vagy jó szívből (gondoljunk arra, hány nyugdíjasnak ad örömöt és életcél, egy egyszerű gondoki feladat is! ) örömmel elvégző közelben lakó lakos saját beosztásban tudná ellátni feladatát, és egy szerény, de kiszámítható plusz jövedelemhez jutna. 

Ja igen, az ötlet pénzügyi fedezete: elsősorban abból a zöld felület fenntartására szánt keretből, ami egyébként is rendelkezésre áll. Csupán az olyan "kis" felületeken amelyeket szemmel láthatóan a nagy felületekre ráállt park és zöld felület fenntartók nem tudnak precízen ápolni, feldarabolva és kiszervezve más képet mutathatna. 

Véleménye van? Kritikus, elemző gondolata? Kérem szóljon hozzá!

< < Vissza