Idared almafa ültetése

Megyeri Szabolcs 2014-11-03 12:57:14

Almafa ültetés előtt két fő feladatunk lesz. Az első az ültetőgödör kialakítása, a másik a csemete vízbe állítása. Utóbbi művelet az egyszerűbb, a megrendelt almafát a kiszállítást követően fél-egy napra állítsuk egy vödör vízbe, hogy jól felszívhassa magát. Az almafa ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne, szükségtelen túlságosan nagy lyukakat ásni. 

Az Idared almafa tápanyagigénye miatt ajánlott a gödör aljára komposztréteget, vagy friss istállótrágyát teríteni, a tápanyaggal bánjunk bőkezűen, de arra mindig ügyeljünk, hogy a gyökérzet a tápanyaggal közvetlenül ne érintkezzen! Természetesen az almafa ültetőgödörből távolítsuk el a gyomokat, főleg az évelő gyomok gyöktörzseit. Amennyiben a talaj hemzseg a kártevőktől, talajfertőtlenítőszert is bevethetünk, és az almafa gyökérzetét is mártogathatjuk talajfertőtlenítővel kevert iszapos masszába.

Az Idared almafa csemete gyökérzetét ültetéskor nem szükséges metszeni, csak sérült, törött, elhalt gyökérrészeket kell eltávolítani. Az almafa elültetésekor a magasságot úgy kell beállítani, hogy a gyökérzet ne bukkanjon a felszínre, de még fontosabb, hogy a szemzési hely a föld alá kerüljön. A legjobb, ha a gödörbe állított almafa csemetére lassan elkezdjük visszaszórni a földet (ha lehet, akkor rétegenként ugyanabban a sorrendben, ahogy kitermeltük), és közben időnként óvatosan tapossuk körbe a törzset, hogy lássuk a valós földréteg-magasságot, mert ilyenkor még korrigálhatunk pár centit felfele, vagy lefele. Mikor a gödör még mélyebb, egy hosszabb deszkát használhatunk szintezőként. Ha az almafa ültetésen sikerrel átverekedtük magunkat, akkor már csak egy alapos beöntözés van hátra, amit a következő napokban párszor megismételhetünk, főképp, ha szárazabb időszakban vagyunk.

Az Idared almafa vízigénye az ültetést követő időszakban az átlagosnál magasabb, ezért bőven lássuk el nedvességgel az almafa csemetét! Gyakori félelem, hogy a frissen ültetett még vékonyka kis fa kidől, de ettől nem igazán kell tartani. Az almafa karózása, támasztékozása csak akkor lenne szükséges, ha teljesen csupasz, koronázat nélküli almafát telepítenénk.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.