Termékek Menü
0

Hova ültessünk télizöld fagyalt?

Megyeri Szabolcs
2014-05-27 13:10:34

A télizöld fagyal elsősorban sövényként, tér-, és birtokhatárolóként ismert, de természetesen nagyobb kertekbe központi helyre is telepíthető, például eltérő funkciójú kertrészek elkülönítésére, vagy akár szoliternövényként. A télizöld fagyal kiváló városi növény, a szennyezett levegőt jól tolerálja, ezért utcafrontokra, családi házas övezetekbe is jó választás, de társasházi előkertekbe, vagy nagyobb társasházi belső udvarokra is ajánlott.

Talajigénye nem magas, az átlagos talajtípusokon jól elél, napos, és félárnyékos helyekre is ültethető. Nagyszerű takarónövény, a kertet az utcán sétálóktól, vagy a szomszédok elől rejtheti el, de például idősebb, kissé romosabb falak elfedésére is alkalmazható. A télizöld fagyal ára mérsékelt, így akár kerítés helyett is bevethető, sűrű ágrendszere és magassága miatt hatékony védvonalat jelent. A fagyal nem szúrós növény ezért kisgyermekes kertekbe is megfelelő, és ugyanezért gondozása is kényelmesen elvégezhető.

A fagyal ápolása egyszerű, vízigénye átlagos, öntözést inkább csak a melegebb nyári hónapokban igényel. A télizöld fagyal nyírása csupán egy tavaszi ifjító metszésből, és egy nyári alakító visszavágásból áll, növényvédelme pedig elenyésző, mivel életerős, ellenálló cserje.