Termékek Menü
0

Hová ültessünk sárga varjúhájat?

Megyeri Szabolcs
2015-01-08 14:26:00

A varjúháj egy híresen strapabíró és ellenálló évelő növény, mely jól tolerálja a szárazságot, gondozási igénye alacsony, díszítő értéke pedig magas. A sárga varjúháj (Sedum acre ’Aureum’) magassága mindössze 3-7 centiméter, így magasabb fajtatársaival ellentétben megjelenése leginkább gyepszerű, sárga lombozatával és virágaival alacsony párnaszerű fedőréteget alkot. Ennek értelmében a varjúháj kiválóan alkalmas gyep pótlására olyan területeken, ahol a pázsit valamilyen okból (száraz talaj, erősen napsütéses terület, öntözési probléma) nem marad meg.

A varjúháj ültethető parlagi, kihasználatlan kertrészekbe is, hogy talajtakaró növényként elfedje a terület csupaszságát, és persze ritkábban látogatott helyekre is telepíthető, például nyaralóba, hétvégi telekre. A varjúháj gondozási igénye olyan alacsony, hogy temetői növényként is bevethető, a ritkábban látogatott síremlékekre ültetve díszes, ellenálló növényhez juthatunk vele.

A varjúháj ültetése balkonokra is jó ötlet, balkonládába, cserépbe telepítve a sárga varjúháj vidám, életteli dísznövényként funkcionál az erkélyeken. A varjúháj szegélynövényként is jó szolgálatot tehet, például a kerítés, vagy a terasz köré ültetve. A sziklakertek rajongóinak is ajánlom figyelmébe ezt a dekoratív évelőt, ugyanis a varjúháj magassága és szárazságtűrő képessége kiváló alannyá teszi sziklakerti kompozíciókhoz.

sárga varjúhájjal mindezek mellett látványos hatás érhető el különböző növénytársítások kialakításával. A sárga varjúháj színe remekül illik lila, piros dísznövényekhez, ültethető rózsák közelébe, vagy éppen magasabb cserjesorok előnövénye is lehet.