Termékek Menü
0

Hová ültessünk hamvas cipruskát?

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 14:19:09

A hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) talajigény és fényigénye alapján a napos fekvésű, meleg, laza, könnyen felmelegedő közegű területeket részesíti előnyben, így ennek figyelembevételével jelöljük ki az ültetési helyet. A hamvas cipruska talajtakaró növényként elsőrangú, így a kert parlagi, vagy ritkábban használt részeire remek választás. A hamvas cipruska szegélynövényként is bevethető, a kerítés mentén, vagy a terasz köré telepítve nagyszerű térhatároló, magas esztétikai értékű növénysort nyerhetünk vele.

A hamvas cipruska magassága 40-50 centiméter körüli, így akár alacsony sövényt is kialakíthatunk belőle. Sövénynek való növényként ültetve a hamvas cipruska rendszeres nyírást kíván, hogy formás zöld térhatároló váljon belőle. A felhasználási területek sora itt még nem ért véget, ugyanis a hamvas cipruska közkedvelt rézsű növény is, vagyis a lejtős kertrészek színesítésére is alkalmas, ugyanis kiválóan megél a ferde területeken, ahol más dízsnövényekkel könnyen kudarcot lehet vallani. Sokan, akik nem rendelkeznek kerttel, de a balkonjukat, erkélyület szeretnék díszíteni valamilyen nem szokványos, kevés törődést igénylő dísznövénnyel, szintén a hamvas cipruskát ültetik, mégpedig cserépbe. A

dézsában nevelt hamvas cipruska ugyanolyan szép és illatos lesz, mint kerti társai, ugyanazt a napfényes, mediterrán hangulatot árasztja, ráadásul a cserépben nevelt hamvas cipruska nagyobb, akár 60 centiméteres bokorrá is fejlődhet.

Tartalomhoz tartozó címkék: hamvas cipruska