Termékek Menü
0

Hova ültessünk foltos árvacsalánt?

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 13:24:57

A foltos árvacsalán (Lamium maculatum) egy kiváló talajtakaró növény, mely félárnyékban, árnyékban is megél, így felhasználhatósága sokrétű. Bevethetjük parlagi, vagy használaton kívüli kertrészeken, ahol a csupasz talaj alacsony esztétikáján szeretnénk javítani. Mivel a foltos árvacsalán egy vadvirág, akkor is jó választás, ha természetközeli, a rétek, mezők hangulatát idéző kertstílus kialakítása a cél.

A foltos árvacsalán a kertben jól harmonizál az egyéb dísznövényekkel, alacsony termete (a foltos árvacsalán magassága 15-20 cm), és rózsaszín virágai (Lamium maculatum 'Shell Pink' változat esetében) remekül egészítenek ki bármilyen növényegyüttest. A foltos árvacsalán talajigénye alacsony, az átlagos, vagy az annál szegényebb kerti talaj megfelelő a számára, csupán a nedves, kötött közeget nem kedveli.

A foltos árvacsalán fényigénye alacsony, árnyékos, félárnyékos helyekre is ültethető, így például lombos fák alatt is szépen megél, ahol más dísznövények csak szenvednek. A foltos árvacsalán erőteljesen terjedő növényfajta, könnyen szétterjed a kertben, így hamar nagy szőnyeget alkot majd. Amennyiben a foltos árvacsalán terjedését korlátozni szeretnénk, a nem kívánt helyen megjelenő friss hajtásokat emeljük ki.