Termékek Menü
0

Hová ültessem a ribiszkét?

Megyeri Szabolcs
2015-06-26 16:36:50

A termesztésben előforduló piros és fekete ribiszke fajok közül a fekete ribiszke sokkal igényesebb, mint a piros ribiszke. Kedveli a hidegebb klímát, de jól tűri a hideget. Közepesen melegigényes, ezért a tűző napot és az erős felmelegedéseket megsínyli. Vízigényes növény, egészen a szüretig gondoskodni kell a bőséges vízellátásról. A nagy hőség aszállyal párosítva lombhullást okoz, így olyan helyen érdemes termeszteni, ahol biztosítani tudjuk a rendszeres öntözést. A fekete ribiszke korai virágzása miatt gyakran fagykárokat szenvedhet kora tavasszal. Kerüljük a fagyzugos helyeket.

Gyökérzete sekélyen helyezkedik el a talajban, ezért talajigényeit tekintve a középkötött, jó vízgazdálkodású, szerves anyagban gazdag, gyengén savanyú talajok kedvezőek termesztéséhez. A ribiszke érzékeny a magas mész- és sótartalomra. Ahhoz, hogy már ültetéskor is biztosítani tudjuk a ribiszke számára a megfelelő ültetési közeget, jó szívvel ajánlom Önnek a Dolce Vital általános virágföldkeveréket, mely nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát tartalmaz, ami minimum 3-4 hónapon keresztül biztosítja a megfelelő tápanyagellátást.

A sövényszerű műveléssel kedvező mikroklímát alakíthatunk ki, hiszen a sűrűn növő lombozat beárnyékolja a talajt és az erős szelek hatását is csökkenti. Ezzel a korszerű műveléssel nem csak kedvező éghajlati viszonyokat teremthetünk növényünknek, hanem 1-2 m magas, összefüggő zöld falat hozhatunk létre, mely kiváló térhatároló funkciót tölt be kertünkben. Ezt az alábbi kép is remekül szemlélteti a virágzó vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum) esetében.