Hogyan válassza ki a megfelelő növényt?

Megyeri Szabolcs 2014-12-16 15:11:13

Kezdő kertbarátoknak lehet nehéz elsőre eligazodni a latin nevek világában, azonban egy kis segítséggel könnyen ki lehet választani a megfelelő színű, tulajdonságú növényt kertjében. Valószínűleg már Ön is látta, amikor kertészetben a virágok, cserjék, fák közt válogat, hogy van pár, amin ugyanaz a szó látható. Ezek legtöbb esetben a fajta jellegét, virágjának színét árulják el. A következőkben megtudhatja, hogy melyik kifejezés, melyik tulajdonságot rejti.

Variegata, Elegantissima és Aurea: ez a három szó minden esetben a növény levelire fog utalni. Ebből tudható, hogy a levelek különböző színűek lesznek, úgy, mint például a Cornus alba 'Sibirica Variegata' esetében is. A Fehértarka som levelei fehér szegélyűek, belül pedig élénkzöld színűek. Az Elegantissima is ugyanilyen színkonbinációt jelent. Ezek a növények kiváló választások akkor, hogyha az egyhangú örökzöld kertjét fel szeretné dobni egy elegáns kinézetű növénnyel is. Az Aurea aranysárgás leveleket jelez, ilyen például a Taxus baccata 'Repandens Aurea'. A Terülő tiszafa üde színfoltja lehet kertjének, akár egyedül, akár csoportosan szeretné ültetni. Csoportosan ültetve egységes sövény nevelhető belőle.

Nana és Pendula: ez a két kifejezés a növény habitusát, tehát kinézetét mutatja. Amennyiben Ön nem szeretne magasra törő cserjét, bokrot ültetni, akkor kiváló választás Önnek a Nana feliratú cserje, mely törpe növekedésű, tehát 50-100 cm-nél nem lesz magasabb. A Pendula általában fák tulajdonsága, ami az ágak csüngését jelöli. Ezek inkább közterületek, közparkok díszfái.

Xanthocarpa, Flava, Fructu Violaceo és Alba: Ezek a kifejezések a termések színére utalnak. Az első kettő, tehát a Xanthocarpa és Flava a sárga termésű növények köre, míg a Fructu Violaceo feketés-lilás termést jelzi. Az Alba a fehér termésűek csoportja, azonban találkozhatunk virágszíneknél is az Alba kifejezéssel, ez esetben is ugyanúgy fehér virágra számítsunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.