Hogyan ültessünk oregánót?

Megyeri Szabolcs 2015-03-10 17:13:53

Az oregánó nem igényel túl sok törődést, ültetése is nagyon egyszerű, ezért kezdő kertbarátok is bátran hozzáfoghatnak. Lássuk a lépéseket!

  • Előkészületek: Terrmőhelyi igényeit tekintve az oregánó gyakorlatilag bárhol eredményesen termeszthető. A laza, porhanyós szerkezetű talajokat kedveli és annak ellenére, hogy nem igényli a túlzott víz-és tápanyagellátást, javíthatunk a termőföldünkön, ha Dolce Vital általános virágföldkeveréket használunk, csak öntsünk 1-2 liter földkeveréket az ültető gödörbe. Kiváló szerkezete lehetővé teszi a növény gazdaságos nevelését, vízmegtartó képessége miatt pedig kevesebb öntözést igényel. A gyökerek fejlődésének érdekében fontos, hogy az ültető gödör kétszer olyan széles és mély legyen, mint amekkora konténerben megvásárolta az oregánót.
  • Megfelelő hely kiválasztása: Az előkészületek után már csak az ültetés megfelelő helyét kell kiválasztanunk. Az oregánó a legszélsőségesebb körülmények között is jól termeszthető. Fényigényes növény, szereti a napos fekvésű területeket. Mivel szárazságtűrő, sziklakertbe is kihelyezhetjük, de ültethetjük fűszerkertbe, vagy ha nem szeretnénk, hogy agresszívan terjedjen el a kertben, ültessük cserépbe, így az erkélyen vagy a teraszon is mutatós kis fűszersarkot hozhatunk létre. Igazi mediterrán hangulatot vihetünk otthonunkba, ha egyéb fűszernövényekkel társítjuk, mint pl. bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel vagy zsályával.
  • Ültetés menete: Az előkészületek és a hely kiválasztása után már csak maga az ültetés maradt hátra. Ennek az ideje március és április között van, amikor már a fagyok elmúltak. Helyezzük a dugványokat az ültető gödörbe és szórjunk rájuk Dolce Vital földkeveréket. Nem kell túl mélyre ültetni, hiszen az oregánónak sekélyen, a felszínhez közel helyezkednek el gyökerei. Ültetést követően alaposan öntözzük meg. Szárazságtűrő, később már nem kell sokat öntözni, elég, ha hetente egyszer adunk neki vizet.

blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.