Termékek Menü
0

Hogyan ültessük el a birsfát?

Megyeri Szabolcs 2015-07-03 10:26:50

A gyümölcsfák ültetése a termesztés egyik legmeghatározóbb része. Konténeres gyümölcsfákat az év bármely szakában ültethetünk, márciustól egészen novemberig, de mindenképp még a fagyok beállta előtt.

Előkészületek: A birs ültetése előtt fontos a gyökerek kezelése. A növekedési erély növelésének érdekében vágjunk vissza éles metszőollóval a gyökerekből 1-2 cm-t. A megfelelő nagyságú ültetőgödör kialakításánál a gyökerek fejlődésének érdekében érdemes kétszer olyan mélyre és szélesre ásni a gödröt, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: A birsfát ültethetjük szoliterként, azaz önmagában, de sorfaként is remekül megállja a helyét. Alacsonyabb termetével és széthajló, feltűnő lombkoronájával esztétikusan illeszthető be a kert egészébe. A termőhely iránt teljesen igénytelen növény, tulajdonképpen bárhol eredményesen termeszthető, csak a nagyon száraz és meszes talajt nem szereti.

Ültetés menete: A birs jól alkalmazkodik bármelyik talajtípushoz, de legjobban a mélyrétegű, jó víz- és levegőgazdálkodású talajokon termeszthető. Az ültetés előtt érdemes a talajt feljavítani speciális földkeverékkel, a gödör aljára pedig akkor is bátran helyezzünk szerves trágyát, ha jó minőségű a talajunk, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat. A csemetét egyenesen helyezzük a gödörbe úgy, hogy az oltási pont (ahol a hengeres forradás van) a földfelszín felett helyezkedjen el. Halmozzunk a gödörbe Dolce Vital általános virágföldkeveréket, majd jó alaposan öntözzük be a csemetét.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus