Termékek Menü
0

Hogyan termesszünk otthon rozmaringot?

Megyeri Szabolcs
2015-02-24 11:23:23

A rozmaring egy igazi kulináris növény, termesztése nagyon egyszerű, ezért kezdő kertbarátoknak sem okoz problémát. Ültethetjük fűszerkertbe, de a lakásban is remek kis mediterrán hangulatú fűszersarkot alakíthatunk ki. Néhány lépést azonban nem árt megjegyezni, még mielőtt hozzáfogunk.

Előkészületek: A rozmaring a laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású földet igényel. Legjobb választás a Dolce Vital általános virágföldkeverék, mely biztosítja a gazdaságos nevelést. Otthoni termesztésre ültessük nagyobb cserépbe, fontos, hogy az ültető helye kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer, mert ezzel tudjuk elősegíteni a gyökerek fejlődését.

Megfelelő hely megválasztása: Fény- és melegigényes, ezért olyan helyet válasszunk neki, ahol ezen igényeit ki tudjuk elégíteni. Kifejezetten szárazságtűrő növény, nem szabad túlöntözni, ezért az öntözővízzel óvatosan bánjunk. Cserépbe ültetve kirakhatjuk erkélyünkre vagy teraszunkra, de a csak egy kéznyújtásnyira lévő konyhaablakban is jól mutat a bazsalikom, kakukkfű, majoránna, oregánó és borsmenta mellett.

Ültetés menete: Miután megválasztottuk a legmegfelelőbb helyet és az előkészületekkel is megvagyunk, már csak maga az ültetés maradt hátra. Ennek ideje március-április közé tehető. Az ültetés során helyezzük be az ültető gödörbe növényünket és szórjunk rá Dolce Vital virágföldkeveréket. Az ültetést követően öntözzük meg. Szárazságtűrő növény, ezért ha hetente egyszer adunk neki vizet, megfelelően fog növekedni. Ne öntözzük azonban túl, különben gyökerei tönkremehetnek.