Termékek Menü
0

Hogyan termesszünk mézbogyót?

Megyeri Szabolcs
2015-06-12 14:35:23

A mézbogyó termesztésének első lépéseként először nem árt tisztázni a növény környezeti igényeit.

  • Rendkívül fagytűrő, a növény származásából eredően  akár a -40 °C- on is megmarad, virágai pedig a -7 °C- os fagyokat is kibírják.
  • Fényigénye közepes, nem szereti a tűző napot, ezért kertünkben félárnyékos helyet válasszunk neki.
  • Közepesen vízigényes, szereti a nedves helyeket, a pangó vizet azonban kerüljük. Különösen száraz, meleg nyári napokon ügyeljünk a megfelelő vízellátásra.
  • Talajigényeit tekintve sem túl igényes, gyakorlatilag bármilyen talajon megél, de az enyhén savas, tápanyag dús, nedves közeg kedvező a fejlődésének.

A mézbogyó ültetési lépései

A telepítést a fagyok elmúltával érdemes elvégezni, így a növény könnyen megtelepszik, és szépen beérik a következő nyárra. A termesztéskor a biztos termés érdekében legalább két tő elültetése szükséges.

Előkészületek: A mézbogyó tulajdonképpen bármilyen talajon megél, de a tápanyag dús, enyhén savas, nedves talajon érzi magát a legjobban. Az ültetőgödör kialakításánál a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében figyeljünk oda, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: Mivel a mézbogyó nem szereti a tűző napot és a száraz körülményeket, a tövek elültetéséhez kertünk félárnyékos részét válasszuk ki, ahol biztosított a rendszeres vízellátás is.

Ültetés folyamata: Tegyük a kiásott gödörbe a tövet és halmozzunk rá Florasca A típusú BIO virágföldet, mely biztosítja a mézbogyó számára az optimális közeget és savanyú kémhatást. Ültetés után mindenképp alaposan öntözzük be a növényt.