Hogyan termesszünk mézbogyót?

Megyeri Szabolcs 2015-06-12 14:35:23

A mézbogyó termesztésének első lépéseként először nem árt tisztázni a növény környezeti igényeit.

  • Rendkívül fagytűrő, a növény származásából eredően  akár a -40 °C- on is megmarad, virágai pedig a -7 °C- os fagyokat is kibírják.
  • Fényigénye közepes, nem szereti a tűző napot, ezért kertünkben félárnyékos helyet válasszunk neki.
  • Közepesen vízigényes, szereti a nedves helyeket, a pangó vizet azonban kerüljük. Különösen száraz, meleg nyári napokon ügyeljünk a megfelelő vízellátásra.
  • Talajigényeit tekintve sem túl igényes, gyakorlatilag bármilyen talajon megél, de az enyhén savas, tápanyag dús, nedves közeg kedvező a fejlődésének.

A mézbogyó ültetési lépései

A telepítést a fagyok elmúltával érdemes elvégezni, így a növény könnyen megtelepszik, és szépen beérik a következő nyárra. A termesztéskor a biztos termés érdekében legalább két tő elültetése szükséges.

Előkészületek: A mézbogyó tulajdonképpen bármilyen talajon megél, de a tápanyag dús, enyhén savas, nedves talajon érzi magát a legjobban. Az ültetőgödör kialakításánál a gyökerek megfelelő fejlődésének érdekében figyeljünk oda, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: Mivel a mézbogyó nem szereti a tűző napot és a száraz körülményeket, a tövek elültetéséhez kertünk félárnyékos részét válasszuk ki, ahol biztosított a rendszeres vízellátás is.

Ültetés folyamata: Tegyük a kiásott gödörbe a tövet és halmozzunk rá Florasca A típusú BIO virágföldet, mely biztosítja a mézbogyó számára az optimális közeget és savanyú kémhatást. Ültetés után mindenképp alaposan öntözzük be a növényt.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.