Termékek Menü
0

Hogyan szedjünk epret?

Megyeri Szabolcs
2014-05-16 00:00:00

A tegnapi viharos ítéletidő után ma sem várható sokkal szelídebb időjárás, így feltételezem nem sokaknak jut eszükbe ezen a hétvégén az eperszedés, bár ha a csapadékmennyiség csökken, biztosan lesznek olyan vállalkozó kedvűek, akik elindulnak a népszerű szedd magad eperföldek valamelyikére (ők fognak jól járni, mert még a bővebb termésből szemezgethetnek). Az eper érése mostanában aktuális, így a közkedvelt eperföldek többsége bizonyára hamar benépesül, a legtöbb már meg is nyitott. Na de miért jó nekünk, ha magunk szedjük az epret, ahelyett, hogy behaladnánk az első hipermarketbe, vagy útba ejtenénk egy piacot? A saját szedésű eper jellemzően olcsó(bb, mint a bolti), ez pedig értelemszerűen döntő ok lehet, ám van még előny a rút anyagiakon túl is. A földről szedett gyümölcs friss, vegyszer-, és tartósítószermentes, valamint lehetőségünk van a legszebb szemeket begyűjteni, ami csomagolt gyümölcs esetében szóba sem jöhet, de a piacon is sandán néznek ránk, ha hosszan válogatunk. A sor még ezzel sem ért véget, a szedd magad földek adu ásza, hogy a helyben elfogyasztott eper ingyen van, így a ládák mellett a hasunkat is teletömhetjük, végül pedig családi, szabadtéri programnak sem utolsó egy ilyen, akár fél napos elfoglaltságot is kitevő kiruccanás. Ha már ennyi előnye van az eperföldi saját szedésnek, lássuk, mik azok a fortélyok, amikkel felvértezhetjük magunkat indulás előtt.

Amint azt az imént megállapítottuk, a szedd magad epresek első számú előnye az olcsóság, ami pedig olcsó, az sokakat vonz, ezért számítani kell arra, hogy jelentős konkurenciát, magyarul kisebb-nagyobb tömeget találunk a helyszínen. A legyszebb eprekért való közelharc megelőzhető, ha a tyúkokkal kelünk, és idejekorán kiérünk a célterületre. Amennyiben meleg napok járnak, így a déli tűző Napot is elkerülhetjük, ha pedig olyan az idő, mint most hétvégén várható, akkor úgyis mindegy. Az igazán rafinált eperbarátok hétköznapra időzítik a szüretet, hogy a hétvégi sokadalmat kikerülhessék. 

 

 

Ha már a helyszínen vagyunk, indulhat a munka, de jaj annak, aki nem készült gyűjtőedénnyel! A legtöbb helyen lehet ládát, vödröt vásárolni, ám ez a pluszkiadás alkalmasint el is viheti a megspórolni szánt összeget, ezért feltétlen készüljünk edényekkel. A többes szám nem véletlen, ugyanis jobb több, kisebb, laposabb tálba, vödörbe szedni, mint egy nagy kondérba, ládába, utóbbi esetben az alulra kerülő szemek szinte biztos, hogy összenyomódnak, sérülnek, és mire hazaérünk a kollekció egy része pépessé válhat. Ne használjunk nejlonzacskót, műanyag zsákot, mert ezekkel is tönkretesszük a gyümölcshalom egy jó részét. A szemeket szépen, egyesével helyezzük a ládába, ne dobálózzunk, a sérült eper igen gyorsan fogyaszthatatlanná válik, meg nem is túl gusztusos. Fontos tipp, hogy edényeinket mérlegeltessük le a vadászat előtt (ezt a legtöbb helyen megteszik), hogy ezt a súlyt a végén leszámolhassák, ezzel a módszerrel újabb forintokat marasztalhatunk a tárcánkban. A szemek leszedésekor hasznos, ha a gyümölcsöt a kocsánnyal (zöld résszel) együtt szakítjuk le, hosszabban eláll így. Ha megtelt egy kosár, tegyük árnyékos helyre, ezzel is megelőzhetjük az idő előtti minőségromlást. 

 

Szellősen pakolva tovább marad friss és ép

Ami ötletszinten jó móka, az a gyakorlatban nem mindig annyira szórakoztató, így van  ez jelen esetben is. Az eperszedés könnyű fizikai munkának nevezhető, hajolgatással, térdeléssel, sétával és cipekedéssel jár, ezt gondoljuk végig, mielőtt ad-hoc kiszaladunk szüretelni. Lehetőleg érkezzünk kényelmes, megfelelő öltözetben, melyet nem sajnálunk, ha poros, koszos, sáros lesz, mert biztos az lesz. Az eperföldi munka nem divatbemutató, egy lyukas mackóalsó és egy öreg, kinyúlt póló, pulóver kiválóan alkalmasak a célra. Nem rossz ötlet némi italt és harapnivalót (szendvicset, csokit) magunkkal vinni, a nagy hajlongás közepette biztos, hogy megéhezünk, megszomjazunk, akárcsak az esetlegesen velünk lévő gyerekek. 

 

Van mit szedni

Ami ingyen van, az jöhet bármilyen mennyiségben - lássuk be, sokan gondolkodunk így, az eperföldön pedig plusz motiváció, hogy a gyomorban kivitt gyümölcs tovább olcsósítja a kosarakban lévő árut. Azt tanácsolom, hogy mindennek ellenére tartsunk mértéket. A földről frissen felszedett szamóca piszkos, mosásra csak az ivóvizünk feláldozásával nyílik lehetőség, a poros gyümölcs pedig nem kimondottan egészséges. A túlzott mértékű fogyasztás is könnyen megbosszulhatja magát, ami délelőtt még ravasz csel, az estére könnyen gyomorgörcsbe torkollhat. Együnk annyit, amennyi valóban jólesik, lehetőleg tisztítsuk meg az elfogyasztott szemeket, és akkor nem lehet probléma. Apropó mosás, hazatérve csak annyi szemet mossunk meg, amennyit azonnal meg is eszünk, vagy felhasználunk, a többi jobb, ha eredeti állapotában marad a hasznosításig, tovább eláll így a gyümölcs.

 

Kocsánnyal együtt szedjük le

És végezetül még egy tanács. Csábító dolog olcsón jutni bármihez, így van ez az eperrel is, de tartsunk önmérsékletet és csak annyit szedjünk, amennyire tényleg szükségünk van. Könnyen odavész a megspórolt összeg, ha a túl nagy mennyiségű gyümölcs jó része idő előtt megromlik, és a kukában végzi.

Kiegészítés: bár az előbbiekben végig eperként említettem a tárgyalt gyümölcsöt, meg kell említeni, hogy amit a köznyelv epernek hív, az hivatalosan termesztett szamóca (Fragaria), esetleg egyszerűen szamóca, vagy földieper. Ennek ellenére a szokásjogot követve eperként hivatkozom rá, arra alapozva, hogy a döntő többség által így ismert ez a termény.

A hazai népszerű eperföldek többsége már nyitva van, egy részük pedig napokon belül nyit. Mivel egyiküket sem szeretném reklámozni, az összeset hiánytalanul pedig biztos nem tudnám felsorolni, az érdeklődőknek a google keresőjét ajánlom!

Képek: inneninneninneninneninnen, és innen.

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus