Hogyan neveljünk egységes sövényt az örökzöld puszpángból?

Megyeri Szabolcs 2015-01-05 17:25:39

Ahhoz, hogy egységes sövényt tudjunk kialakítani pár tényezőt szem előtt kell tartani. Ez leginkább azt jelenti, hogy már az ültetés előtt alaposan át kell gondolni, hogy hova lesz szánva a bokor.

A megfelelő cserje kiválasztása

Kertészetemben konténeres kiszerelésben veheti meg az örökzöld puszpángot, ezáltal az év bármely szakában kiültethető, természetesen a téli fagyokat el kell kerülni.

Legyünk tekintettel a méretekre

Fontos, hogy amikor megveszi a cserjét, akkor természetesen nem a végleges méretével fog szembesülni. A puszpáng 3-4 méter magasra is megnőhet, hogy ha azt a kevés igényét, amit kíván, megadjuk neki. Ezért ajánlott 25-40 cm-ként ültetni a töveket, így a későbbiekben szép, egyenletes és összefüggő sövényt fogunk kapni. Amennyiben nincsen lehetősége kimérni pontosan az ültetési távolságot, akkor általánosságban elmondható, hogy méterenként 3 tő ültethető. Nem csak az ültetési távolságra, hanem annak mélységére is figyelni kell, a legjobb, hogy ha legalább 2-3-szor olyan mélyre ásunk, mint a gyökérzet nagysága.

Figyeljünk a nyíráskor

Amikor a puszpángot nyírja, akkor ügyeljen arra, hogy azokon a részeken, ahol több alkalommal vágta, ott a növény tömöttebb, sűrűbb lesz, ezért nem fog megfelelő mennyiségű levegő bejutni az ágakhoz és a törzshöz.

A fentiek figyelembe vételével egybefüggő, egyenletes, egészséges sövény lesz a végeredmény. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.