Termékek Menü
0

Hogyan neveljük az illatos Angol kékszakállt?

Megyeri Szabolcs
2014-12-13 16:06:45

Amennyiben Ön szeretné kertjébe ültetni ezt a díszcserjét, akkor valószínűleg kékes-lilás virágai, és levendula illatú levelei miatt választotta ki. Ezek a tulajdonságok csak úgy fognak előjönni, hogy ha a kert déli részére, folyamatosan napos helyére lesz kiültetve.

Kiültetés előtt kell egy kis figyelmet fordítania földre is. Ajánlott átforgatni a talajt, mielőtt beleültetjük a kékszakállt, hogy friss, porhanyós földkeveréket kapjunk. Majdnem minden földben szépen növekszik, azonban óvakodjunk a nagyon agyagos talajtól, hiszen ez a cserje a jó vízáteresztő talajokat szereti. Miután megkapta a lilavirágú díszcserjéjét, ajánlott kétszer akkora gödröt ásni neki, mint amekkora konténerben Ön kézhez kapja. Dolce Vital földkeverékkel töltse vissza a gödröt olyan magasságig, hogy a cserje törzse pontosan a földfelszínnél kezdődjön.

Ezután szükséges egy alapos megöntözés, mely a gyökérképződésre lesz jó hatással. Általában a cserjékkel télen olyan gond szokott előfordulni, hogy a gondoskodás dacára elkezd rohamosan gyengülni a növény. Ez annak köszönhető, hogy a cserjék gyökérzete a földfelszín alatt 40 cm-es mélységben található, mely könnyen átfagyhat. Ennek elkerülése miatt, azt ajánlom Önnek, hogy a frissen beültetett Angol kékszakállt fedje be szalmával és levelekkel 30-40 cm-es magasságban úgy, hogy semmilyen csapadék ne juthasson a gyökérzethez. Ezen egyszerű óvintézkedéssel sokáig megtarthatjuk kertünkben a kékszakállt. Ahhoz, hogy folyamatosan megújuló dísze legyen kertjének, ajánlott minden évben, márciusban visszametszeni az előző évi ágakat 20-30 cm-esre. Ezekből a tavasz folyamán új hajtások fognak kialakulni, melyeken ősszel meg fognak jelenni az illatos, lilás virágok.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje