Termékek Menü
0

Hogyan neveljük a zsályát cserépben?

Megyeri Szabolcs
2015-04-15 15:47:10

Sokan teszik fel ezt a kérdést, hiszen akinek nincsen kertje, mégis hogyan neveljen a lakásban fűszernövényt? A zsálya cserépben történő nevelése nem is olyan bonyolult művelet, mint amilyennek hangzik, még kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak vele. Néhány szabály betartása mellett igazi mediterrán hangulatot varázsolhatunk otthonunkba.

A nevelés során ugyanazon körülményeket kell biztosítani a cserepes zsályának is, mint a szabadföldön neveltnek. Fény- és melegigényes, a déli fekvésű területeket kedveli, de a napsütötte teraszon vagy az ablakpárkányon elhelyezve főzés közben is könnyen hozzáférhetünk. Közepesen vízigényes, fiatal korában jobban igényli a rendszeres öntözést, a pangó vizet azonban kerüljük. Az idősebb tövek már jól bírják a szárazságot, akár egy hétig is képesek víz nélkül megélni. Ahogy idősödik az állomány, egyre jobban válik a faggyal szemben érzékennyé.

A zsálya gondozása igazán egyszerű. A cserépben nevelt zsályánál az elgyomosodás veszélye nem fenyeget, szabadföldön viszont oda kell figyelni az állományra. A gyomtalanítás különösen fontos, főleg a növekedés kezdeti időszakaszában, mert a lassan kelő állományt könnyen elnyomhatják a gyomnövények. A gyomokat eleinte kézzel szedjük ki, nehogy kárt tegyünk az apró palántákban, mikor azok már elég nagyok, a sorközművelést végezhetjük kapával is. A fagyok elmúltával érdemes eltávolítani az elfagyott hajtásvégeket és visszametszést alkalmazni, ezzel serkentve a növényt az új hajtások képződésére. Szerencsés növénynek mondható, hiszen nem ismert kórokozója vagy kártevője és az öntözésen kívül a továbbiakban nem szorul egyéb ápolási munkára.

Tartalomhoz tartozó címkék: fűszernövény