Termékek Menü
0

Hogyan metsszük a Törpe vöröslevelű rózsaloncot?

Megyeri Szabolcs
2015-01-12 12:28:11

A Törpe vöröslevelű rózsalonc metszésénél ügyelni kell arra, hogy melyik ág lesz levágva, hiszen ez a cserje az előző évi hajtásain neveli ki azokat a virágbimbókat, amikből a következő évben fejlődnek ki a virágok. Ha jó időben van metszve a cserje, akkor nagy mennyiségű virággal örvendeztet meg minket május-június környékén. Nem csak a nagy virághozam miatt érdemes elvégezni ezt a kertészeti teendőt, hanem azért is, hogy a sövényként ültetett cserjékből egységes és sűrű térelválasztót lehessen nevelni.

A virágzás után minél hamarabb kell megmetszeni a Törpe vöröslevelű rózsaloncot, így kellő időt hagyunk a cserjének arra, hogy erőteljes, új hajtásokat fejlesszen a következő évre. Ha sokáig várunk ezzel a feladattal, akkor arra kell számítani, hogy nem lesz sok virágbimbó az ágakon, hiszen majdnem mindet a rossz időpont megválasztásával el lehet távolítani. A metszés idején az ágak egyharmad hosszát ajánlott levágni, így arra ösztönözzük a növényt, hogy mindig friss hajtásokat hozzon.

Amikor kint a kertben tevékenykedünk, nem akarjuk, hogy az a sok erőfeszítés kárba menjen, amit a növényeinkre szántunk, így ajánlott mindig tiszta eszközökkel dolgozni. Ez azért fontos, mert így nem fogjuk befertőzni a kerti barátainkat. Metszésnél mindig éles pengéjű metszőollóval dolgozzunk, mert csak így lehet sima metszlapot készíteni.

Tehát a metszést minden évben az elvirágzás után szükséges megejteni, így az évek alatt biztosan egysége, összefüggő talajtakaró vagy sövény nevelhető a Törpe vöröslevelű rózsaloncból.