Termékek Menü
0

Hogyan metsszük a Rosa Double Delight teahibrid rózsát?

Megyeri Szabolcs
2015-02-06 14:29:52

A rózsametszés az egyik legfontosabb rózsa ápolási teendő, amennyiben Ön csodás külalakkal rendelkező, gazdagon virágzó, formás rózsaágyást szeretne kertjében tudni. A Rosa Double Delight metszése a híresztelésekkel szemben nem túl bonyolult feladat, ám az igaz, hogy a szakszerű metszés elsajátításához meg kell tanulni pár fogást, ám a szükséges gyakorlat hamar megszerezhető. Lássuk tehát, mik a rózsa metszésének alapfogásai öt egyszerű lépésben: 

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran használjuk a metszőollónkat!
  • rózsa tavaszi metszése során a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy cm-rel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtsük meg
  • év közben a rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.

Fontos kiegészítés, hogy a rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjunk, a csorba vágófelület betegségek megjelenéséhez vezethet.