Termékek Menü
0

Hogyan metsszem a Rosa Clarita illatos teahibrid rózsát?

Megyeri Szabolcs
2015-02-24 14:05:19

A helyes és szakszerű rózsametszés a rózsa gondozásának kiemelt fontosságú része, így a rózsametszéssel minden hobbikertésznek meg kell ismerkednie. Szerencsére a rózsák metszése közel sem olyan nehéz, mint azt sokszor állítják, így akár a teljesen kezdő rózsabarátoknak sem kell visszariadniuk ettől a munkától. A Rosa Clarita illatos teahibrid rózsa metszése sem tér el az általános lépésektől, a következő rövid útmutatót követve pedig Ön is könnyen és gyorsan elvégezheti a rózsájának metszését!

 A Rosa Clarita illatos rózsa metszése dióhéjban:

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjünk meg, bátran használjuk a metszőollónkat!
  • a Rosa Clarita illatos rózsa tavaszi metszése során, a hajtásokat úgy vágjuk vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy cm-rel, ferdén ejtsük meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtsük meg
  • év közben a Rosa Clarita illatos rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket látunk rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat.

Ne feledje, hogy a Rosa Clarita illatos rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjon, a csorba vágófelület olyan sérüléseket okoz a szárakon, melyek a növénybetegségek, fertőzések megjelenésének esélyét növelik!