Hogyan legyen metszve a Fekete vesszejű som?

Megyeri Szabolcs 2014-12-16 12:55:41

Valószínűleg Ön is azért szeretne kertjébe Fekete vesszejű somot ültetni, mert nem csak a bordó leveleiben, hanem lilás-feketés vesszőiben is szeretne gyönyörködni. Ahhoz, hogy mindig fényes fekete vesszőket tudjon nevelni a som, rendszeres metszésre van szükség. Erőteljes, felfele növekvő ágait csak így lehet kordában tartani, ezért az erőteljes metszést kell választani.

Mindenek előtt a legfontosabb kelléket kell beszerezni, ez pedig a metszőolló. Csak jó minőségű, éles eszközzel lehet tiszta, sima metszlapot készíteni.

Két időpontban is el lehet kezdeni a som metszését, késő télen vagy kora tavasszal. A tavaszi metszés jobb lesz a som fejlődése céljából, mivel így hosszabb ideje lesz a szép fekete vesszőket kinevelni. A somot erőteljesen vissza kell metszeni, tehát teljesen a föld színéig vissza kell vágni a vesszőket. Nem kell megijedni, hogy így a magas bokorból alig maradt, mert a metszések helyén rengeteg új vessző fog kihajtani. Ezekből az új hajtásokból fognak nőni a következő téli szezonra a fényes feketés-lilás vesszők. Amennyiben hagyja nőni a Fekete vesszejű somot, és nem lesz minden évben megmetszve, akkor arra kell számítania, hogy a vesszők évről-évre elkezdenek halványodni, illetve elveszti erőteljes növekedési hajlamát. Fontos hangsúlyozni, hogy mindenképpen minél hamarabb legyen elkezdve tavasszal a som metszése, hogy elég ideje maradjon kinevelni a fekete hajtásokat.  

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese cserje
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.