Termékek Menü
0

Hogyan legyen kellemes élete a császárfának kertünkben?

Megyeri Szabolcs
2015-02-04 17:35:54

Mint minden dísznövény, így a császárfa is meghálálja a rendszeres gondoskodást. Nem kell folyamatosan a fa körül lennünk, azonban az évben pár napot igazán vele tölthetünk.

Az öntözés igen fontos számára, mivel napfényes helyen érzi jól magát, ahol a föld kiszáradásának természetesen nagyobb esélye van. A császárfa nem szereti a pangó vizet, azonban heti 1-2-szeri öntözés mindenképpen segíti a növekedését. A fiatal fáknak kb. 50 liter vízre van szükséges, melyet természetesen el lehet osztani, tehát a heti kétszeri öntözés megfelelő gyakoriságú.

A folyamatos öntözéssel nem csak a fa növekedésére hatunk, hanem sajnos a haszontalan növények fejlődésére is. A gyomok kialakulása azért hátrányos, mert az értékes tápanyagot, valamint a vizet elszívják a fa elől. Az első 1-2 évben a gyomtalanításnak nagyon nagy jelentősége van, azonban a későbbiekben már a császárfa gyökere olyan mélységig fog lehatolni, ahol már csak az ő gyökere lesz jelen. Természetesen a gyomtalanítást ekkor sem lehet elhanyagolni, de már nem szükséges olyan intenzitással, mint a kezdeti időben.

Kevésbé érzékeny kártevőkre vagy kórokozókra, esetleg a hernyók jelenthetnek problémát. A hernyók a levelek felületéből táplálkoznak, így a hatalmas nagy levelek díszítő értékét csökkenthetik. Általában a hernyók ellen a természetes ellenség jól bevethető. Nem kell különleges ellenségre gondolni, hiszen már a legkisebbek is tudják, hogy a hernyókat előszeretettel fogyasztják a madarak. Azonban ha nem lenne elég hatékony ez a módszer, akkor a gyümölcsfáknál használatos védekezési módok jól alkalmazhatóak. Természetes mi is okozhatjuk a császárfa legyengülését, ha nem figyelünk oda az ültetés vagy metszés során.

Érdemes minden kis mozzanatra odafigyelni, így biztosan meghálálja azt a pár napos gondoskodást, amit megtettünk érte.