Termékek Menü
0

Hogyan kell metszeni a Rosa Sympathie futórózsát?

Megyeri Szabolcs
2015-02-25 14:23:47

A rózsametszés kiemelten fontos feladat a rózsaápolási teendők között, melyet minden odaadó rózsabarátnak el kell sajátítania. A rózsák metszése nem nehéz tudomány, egy kevés gyakorlással bárki megtanulhatja a szükséges fogásokat.

A futórózsa metszése alapvetően nem különbözik a többi rózsafajta metszésétől, a rózsametszési tudnivalók pedig a következőképpen foglalhatóak össze röviden:

  • a rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a rózsa későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de Ön ne ijedjen meg, bátran használja a metszőollót!
  • Rosa Sympathie futórózsa tavaszi metszése során, a rózsát úgy vágja vissza, hogy a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtse meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretné!
  • a rózsa tavaszi metszése során alakíthatja ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtse meg!
  • évközben a Rosa Sympathie futórózsa metszése csak akkor szükséges, ha elszáradt leveleket, elvirágzott virágokat látunk rajta. Ekkor nem szabad a rózsát túl erőteljesen visszametszeni, mert a tél közeledtével a rózsa visszafagyása előfordulhat
  • ​a Rosa Sympathie futórózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjon, a csorba vágófelület okozta sérülések ugyanis betegségek megjelenéséhez vezethetnek!

Futórózsa metszése tavasszal