Termékek Menü
0

Hogyan kell a málnát metszeni?

Megyeri Szabolcs
2015-06-11 15:33:27

A málna egyik legfontosabb fitotechnikai munkája a metszés, melyet egy évben kétszer végzünk el. Először nyáron, a termővesszők ritkító metszését, majd ősszel a termővesszők visszametszését.

Nyári metszés:

  • A ritkító metszésre közvetlenül a betakarítás után kerül sor, de először a letermett vesszőket vágjuk ki tőből. A betegségektől mentes levágott hajtásokat érdemes komposztálni.
  • A sarjak ritkításánál egy tövön 5-6 vesszőt hagyjuk meg, a beteg, fejletlen sarjakat pedig vágjuk ki tőből. Csak az erős, egészséges sarjakat hagyjuk meg.
  • A tősarjak a növény tövéből fejlődnek ki, pár éven belül pedig leromlásuk várható. A gyökérsarjak erősebbek a tősarjaknál, könnyű a megkülönböztetésük. A gyökérsarjak a tövektől távolabb nőnek és saját gyökérzettel rendelkeznek, így ha óvatosan leválasztjuk az anyanövényekről a sarjakat, újabb növényeket hozhatunk létre.

Őszi metszés:

  • Ahhoz, hogy következő évben is ízletes gyümölcsöket kapjunk, a málnát ősszel is vissza kell metszeni. Sövényművelésű ültetvény esetében méterenként érdemes 10-12 termősarjat meghagyni, de ez a szám függ a fajtától és az ültetvény egészségi állapotától is.
  • Lehetőleg olyan termősarjakat hagyjunk meg, melyek egészségesek, erősek, kártevőktől és kórokozóktól mentesek. A gyenge és letermett sarjakat tőből távolítsuk el.
  • A meghagyott termősarjakat kb. 1,5 m-re vágjuk vissza, majd rögzítsük azokat a támberendezés huzaljához.