Hogyan kell a málnát metszeni?

Megyeri Szabolcs 2015-06-11 15:33:27

A málna egyik legfontosabb fitotechnikai munkája a metszés, melyet egy évben kétszer végzünk el. Először nyáron, a termővesszők ritkító metszését, majd ősszel a termővesszők visszametszését.

Nyári metszés:

  • A ritkító metszésre közvetlenül a betakarítás után kerül sor, de először a letermett vesszőket vágjuk ki tőből. A betegségektől mentes levágott hajtásokat érdemes komposztálni.
  • A sarjak ritkításánál egy tövön 5-6 vesszőt hagyjuk meg, a beteg, fejletlen sarjakat pedig vágjuk ki tőből. Csak az erős, egészséges sarjakat hagyjuk meg.
  • A tősarjak a növény tövéből fejlődnek ki, pár éven belül pedig leromlásuk várható. A gyökérsarjak erősebbek a tősarjaknál, könnyű a megkülönböztetésük. A gyökérsarjak a tövektől távolabb nőnek és saját gyökérzettel rendelkeznek, így ha óvatosan leválasztjuk az anyanövényekről a sarjakat, újabb növényeket hozhatunk létre.

Őszi metszés:

  • Ahhoz, hogy következő évben is ízletes gyümölcsöket kapjunk, a málnát ősszel is vissza kell metszeni. Sövényművelésű ültetvény esetében méterenként érdemes 10-12 termősarjat meghagyni, de ez a szám függ a fajtától és az ültetvény egészségi állapotától is.
  • Lehetőleg olyan termősarjakat hagyjunk meg, melyek egészségesek, erősek, kártevőktől és kórokozóktól mentesek. A gyenge és letermett sarjakat tőből távolítsuk el.
  • A meghagyott termősarjakat kb. 1,5 m-re vágjuk vissza, majd rögzítsük azokat a támberendezés huzaljához.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FENYŐFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA VÁLASZTÁS - KARÁCSONYFA FAJTÁK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.