Termékek Menü
0

Hogyan használjuk a geotextilt?

Megyeri Szabolcs
2015-04-13 16:03:50

Leterítésére két megoldás létezik: vagy a növények elültetése előtt vagy pedig utána. Sokkal könnyebb dolgunk van, ha a növényültetés előtt, üres területre terítjük le a geotextilt, viszont így kissé macerásabb a megfelelő ültetőgödör kiásása.

Növényültetés után:

Mielőtt tehát leterítjük a fóliát, az ágyás szegélye mentén 20 cm mélyen beásunk, a fóliát a takarni kívánt területtel ellentétes irányba hajtjuk és a kiásott résbe befűzzük az egyik részét. A geotextil feszességének érdekében érdemes több helyen dróttal letűzni. Ezután a kiásott földet visszatöltjük és tömörítjük, majd a végén ráhajtjuk a fóliát. Most már nincs más dolgunk, mint a növényeket a fólia felszínére juttatni. Ehhez szükségünk van egy ollóra vagy sniccerre, mellyel óvatosan egy, a lombozat méretének megfelelő X-et vágunk a fóliába, melyet aztán szépen a növény alá hajtogatjuk. Ha nem a fólia közepén, hanem a szélén helyezkedik el a növény, akkor a szélétől vágjuk be a fóliát és a növény tövének megfelelő méretűre kivágva hajtogassuk alá.

Növényültetés előtt:

Ha a növények elültetése előtt terítjük le a fóliát, rögzítésének ugyanaz a metódusa, mint az ültetés előtt beszéltekben. Miután rögzítettük a geotextilt, kijelöljük az éppen szóban forgó növény számára a sor- és tőtávolságot. Ha ez megvan, ollóval vagy sniccerrel vágjunk egy nagy X-et a fóliába és egy kis kiemelő lapáttal alakítsuk ki az ültetőgödröt. A behelyezett csemetére a kiásott földből próbáljuk meg a lehető legtöbbet visszatölteni, és ügyeljünk arra, hogy a geotextil minél inkább körbe vegye csemeténket. Mivel az újonnan elültetett növény gyökere még nem kapcsolódik közvetlenül a talajhoz és csak azt a vizet tudja felvenni, amit közvetlenül kap, az ültetést követően mindenképp öntözzük be alaposan.

Miután elültettük a növényeket és a fóliát is elhelyeztük, szépen tisztítsuk meg a földmaradványoktól majd mulcsozzuk. A mulcsot minden esetben érdemes legalább 5 cm vastagon kiteríteni, így biztosított a föld nedvességének megtartása.