Termékek Menü
0

Hogyan fékezhető meg a baracksárga virágú trombitafolyondár terjedése?

Megyeri Szabolcs
2015-01-14 16:53:58

Mivel a baracksárga trombitafolyondár akár 10-12 méter magasra is képes felkúszni, ezért nem árt, ha tudjuk, hogy hogyan lehet kordában tartani a növekedési erélyét. Még az ültetés során is lehet gondoskodni arról, hogy ne terjedjen a későbbiekben túlságosan a kapaszkodó növény. Ha az első teendőnél nem gondoltak a megfékezésre, akkor sincsen gond, hiszen metszéssel is kordában lehet tartani.

Ültetésnél: Amikor kiástuk az ültető gödröt, akkor a konténerrel együtt is be lehet ültetni a kapaszkodó cserjét. Ezzel meg lehet előzni azt, hogy sarjakat neveljen a növény, és terjedni tudjon. Ilyen esetben is szükséges, hogy tápanyagban dús talajba legyen elültetve a trombitafolyondár.

Tipp: Ássunk a már beültetett trombitafolyondár köré közel 30 cm széles árkot, így meggátolható a továbbterjedése. Ennek az ároknak legalább ilyen mélynek is kell lennie, de legyünk nagyon óvatosak, hogy a kapaszkodónövény gyökerét nehogy felsértsük.

Metszéssel: Metszéssel minden növény növekedési erélyét szabályozni lehet. A trombitafolyondárt kora tavasszal célszerű megmetszeni, úgy hogy két-három egészséges rügy maradjon az ágon. Fontos azonban, hogy ha már egyszer elkezdtük a metszést, akkor minden évben rendszeresen végezzük el, mert ezzel a művelettel mindig új, erőteljes hajtások nevelésére sarkalljuk a növényt.