Termékek Menü
0

Hibalehetőségek a kertépítésben

A közelgő ősz a kertépítés, növénytelepítés egyik fő szezonja, számtalan kiskertben, utcafronton, és társasházi kertben zajlanak ilyenkor munkálatok. Az őszi telepítés előnye, hogy az ilyenkor kihelyezett növények a tél beálltáig megerősödnek, épségben átvészelik a telet, és tavasszal már életerős, fiatal, dekoratív zöldként emelik a terület esztétikáját. A kellemesen hűvös őszi napokon jólesőbb is a munka, mint nyáron, ráadásul a most elvégzett renoválások, ültetések eredménye már ősszel, a szürkébb hetekben is szemrevaló kert lesz! Vannak azonban az ültetésnek, kertrendezésnek buktatói, nehézségei is, melyeket hasznos (fel)ismerni, így a munka gyorsabb, egyszerűbb, költséghatékonyabb lesz. Ezek közül villantok fel most párat, az előrehozott tanulság pedig az, hogy az alapos felkészülés, az előzetes tájékozódás, valamint a kertészeti szakember bevonása együttesen minimalizálhatja a kockázatokat!

Az egyik leggyakoribb hiba a nem megfelelő ültetési távolság alkalmazása. Ez főleg fák esetében okozhat gondot, a rosszul pozícionált csemete később kilátást takaró, a járdát gyökereivel felpúposító monstrum lehet, a nagyra nőtt, rossz helyre telepített fa belenőhet a légvezetékbe, akadályozhatja a parkolást, közlekedést. Mivel közterületi fát kivág(at)ni csak engedéllyel, nehezen lehet, alaposan meg kell gondolni az ültetés helyét, és érdemes a kiszemelt fafajta habitusát, majdani méreteit is megismerni. Kisebb növények is okozhatnak problémát, tipikus hiba a házfalhoz túl közel ültetett sövény, ami nem csak a közlekedést gátolhatja, de egy felújításnál, festésnél is útban lesz. Vigyázni érdemes a divatos, fiatalon kicsi, felnőtten viszont olykor hatalmas díszfüvekkel is!

Szintén gyakori bakiforrás a gondozásmentes növényekbe vetett hit. Leggyakrabban a szárazságtűrőként ismert fajok okoznak csalódást, mikor magukra hagyva bizony pár hét alatt állapotuk leromlik, pusztulásnak indulnak. Ugyanis tévhit, hogy a szárazságtűrő növények nem igényelnek vizet, a helyzet az, hogy csupán az átlagosnál kevesebbel is beérik, tartósan víz nélkül minden növény kipusztul. Hasonlóképpen arra is helytelenül számítanak sokan, hogy egyes növények gondozás, tápanyag utánpótlás, metszés nélkül is kibírják majd. Az épített környezetbe, városba telepített dísznövények sosem viselkednek úgy, mint erdei, mezei vadon élő társaik, gondozás nélkül minimum szépségüket vesztik, rosszabb esetben elhalnak. Ezért társasházi kertépítés, ültetés előtt mindig kalkuláljunk az öntözés, gondozás feladataival, költségeivel!

Az előző felvetés fordítottja is érvényes, nem ritka, hogy abból adódik zűr, hogy a telepített növények túl sok és összetett gondoskodást igényelnek, a közös területeken cseperedő zöldek pedig mindig kicsit gazdátlanok, így a kellő ápolást nem mindig kapják meg. Az elsőre csábítóan vonzó, egzotikus, különleges dísznövényekről olykor csak utólag derül ki, hogy környezeti igényeik speciálisak, tápanyagigényük egyedi, vagy éppen azzal szembesül a lakóközösség, hogy a drágán beszerzett növénydekoráció jelentős költséget generáló vízigénnyel rendelkezik, netán gyakran kell (akár szakembert bevonva) metszeni. Mindezek megelőzhetőek helyes növényválasztással, szaktanácsadó előzetes bevonásával.

A növényeknek rengeteg tulajdonságuk van, köztük néhány olyan is lehet, melyek komoly gubancot okoznak. A prospektusban csodásan festő fa könnyen lehet allergizáló vagy intenzíven hullathatja leveleit, a csemeteként bájos sövényről kiderülhet, hogy agresszívan terjeszkedő, esetleg balesetveszélyesen tüskés típus, bizonyos virágok erőteljesen vonzzák a rovarokat (köztük a jelentős problémát okozó darazsakat például), egyes fák törésre hajlamosak, így egy viharban anyagi kárt okozhatnak például a parkoló autókban, és így tovább. Ezért mindenképp ajánlott még a beszerzés előtt mélyrehatóan megismerni a társasház leendő növényeit, vásárlás előtt pedig hasznos, ha egy kertész szakember is átfutja a listát.

Mint az a fentiekből kiolvasható a városi, lakóövezeti, társasházi növénytelepítés nem egyszerű, azonban egy kevés felkészüléssel, némi tájékozódással, és szükség esetén szakmai segítség igénybevételével a nehézségek áthidalhatóak, a későbbi bajok megelőzhetőek.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok